Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A krónikus fáradtság tíz legyakoribb oka

Témakörök:

Persze a legtöbben tudjuk milyen az, ha az ember kimerült. A krónikus fáradtságban szenvedők azonban valóban tisztában vannak vele milyen, ha az ember igazán fáradt, és már a napi teendőit sem képes rendesen elvégezni.

Dr. Harris H. Mcllwain reumatológus szerint a krónikus fáradtság-szindrómában szenvedő betegek akkor is kimerültek, ha a szükséges alvásidő többszörösét alusszák végig. "Bár sokan álmosnak is érzik magukat, a legtöbben mégis inkább csak fáradtságra és gyengeség-érzésre panaszkodnak" nyilatkozta Dr. Mcllwain.

Ezek a páciensek állandóan kimerültnek érzik magukat, és a legkisebb fizikai aktivitástól is elfáradnak, emiatt képtelenek munkájukat megfelelően végezni, edzeni, de még a szerelmi életükben is gondok adódhatnak emiatt. "Legtöbbször van magyarázat az állandó fáradtságra. Túl sok koffein, vérszegénység, fibromyalgia, depresszió és különböző szívbetegségek egyaránt okozhatnak krónikus fáradtságot."

1. Időhiány

Ha az ember túl sokat vállal egyszerre, megeshet, hogy nem jut ideje pihenni, vagy egyszerűen csak elfeledkezik az alvás fontosságáról. Ilyenkor hamar előjöhetnek a krónikus fáradtság tünetei. Ha azonban a tünetek a pihenés ellenére is fennállnak, akkor a szakértők szerint kezdhetünk valamilyen egészségügyi problémára gyanakodni.

2. Túl sok koffein

Egy, az 'US Pharmacist' című lapban megjelent tanulmány szerint a túl sok koffein nem hogy nem segít leküzdeni a kimerültséget, még növeli is a fáradtságot.

"Ha valaki amúgy is fáradt és kimerült, akkor a koffein csak ronthat a helyzetén - nyilatkozta Dr. W. Stephen Pray - A fáradékonyságra hajlamos embereknek érdemes száműzniük a koffeintartalmú ételeket és italokat (csokoládé, kávé, tea, üdítő) az étrendjükből.

3. Vérszegénység

Anémiás állapotban a vörösvértestek száma vagy a bennük található hemoglobin mennyisége a normális érték alá csökken. Mivel a hemoglobin (oxigénszállító fehérje) feladata az oxigén eljuttatása a tüdőtől a sejtekig, anémiás eseteknél a szövetek és szervek nem kapnak elegendő oxigént, ez pedig különböző tüneteket, köztük erős fáradtságot is okozhat. Szerencsére a vérszegénység legtöbbször jól kezelhető különböző táplálék-kiegészítők és vasdús élelmiszerek fogyasztásával.

4. Húgyúti Fertőzések

Sokszor a húgyúti fertőzések egyetlen tünete a fáradtság, emiatt sok ilyen eset diagnosztizálatlan marad. Elégtelen higiéniai körülmények vagy szexuális együttlét során könnyedén baktériumok kerülhetnek a húgyútakba, amelyek ott megtelepedve komoly gondokat is okozhatnak. A gyógyszerek ebben az esetben is segítenek, hiszen antibiotikumos kezeléssel egy hét alatt megszűntethető a fertőzés, és a vele járó fáradtság-érzés is.

5. Fibromyalgia

A fibromyalgia egy gyakran előforduló kórállapot, melyre az izmok, az inak eredésének-tapadásának, valamint a szomszédos lágyrész képletek sajgó fájdalma, merevsége, nyomásérzékenysége a jellemző. A betegség főleg a 40-es éveikben lévő nőket érinti, és tünetei között ugyancsak szerepel a fáradtság, kimerültség érzése.

Mivel a betegség részben lelki eredetű, ezért már az is segíthet, ha belső szorongásainkon enyhíteni tudunk. A sok sport, főleg az úszás, valamint a szauna, a masszázs és a meleg fürdő is jótékony hatással lehet a betegségre.

6. Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyroidizmus)

Mivel a pajzsmirigy által termelt pajzsmirigyhormonok jelentős hatást fejtenek ki a test valamennyi szövetére, hiányuk kihat a szervezet szinte valamennyi funkciójára. Az ilyen betegek legtöbbször levertek, depressziósak és kimerültek. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány adatai szerint a 60-as éveikben járó nők mintegy 17 százaléka szenved hypothyroidizmusban, és a legtöbben nem is tudnak róla. A hiányzó hormont mesterséges hormonkészítményekkel lehet pótolni, így a fáradtság is megszűntethető.

7. Étel-allergia

A fel nem ismert ételallergiák is okozhatnak általános kimerültség-érzést. Az allergén étel fogyasztása ugyanis jelentős terhet ró a szervezetre, amely fáradtsággal és kimerültség-érzéssel válaszol. Étel-allergia gyanújával mindenképpen forduljunk orvoshoz, az ugyanis a fáradtságnál komolyabb problémákat is okozhat.

8. Alvási apnoé

Az ember eleget alszik, mégsem érzi magát kipihentnek, és egész nap úgy érzi magát, mint akit fejbe vertek. De mi a helyzet, ha az alvás mennyisége igen, de a minősége nem megfelelő? Az alvási apnoé-ban szenvedõ emberek légzése alkalmanként meg-megáll alvás közben, ez pedig rossz minőségű alvást, másnap pedig álmosságot, fáradtságot eredményez.

Ezt a betegséget a felső légutak pillanatnyi elzáródása okozza, amikor a lágyszövetek a torok hátulján elernyednek, és részben vagy teljesen elzárják a levegő útját. A tünetek sok esetben észrevétlenek maradnak, jelentőségüket alábecsülik, pedig az apnoé következtében fellépő éjszakai oxigénhiány komoly szív és tüdőbetegségeket is okozhat.

A betegség hajlamosító tényezői között első helyen szerepel az elhízás és a dohányzás, így a fogyás és a dohányzásról való leszokás nagyon fontos az ilyen betegeknél. Súlyosabb esetekben az orvos otthoni légzőkészüléket is felírhat, amely segít nyitva tartani a légutakat alvás közben is. Néhány esetben műtéti eljárás is szükséges az apnoé megszűntetéséhez.

9. Depresszió

A szezonális depresszió nem ritka jelenség a mai világban, ez a betegség pedig elsősorban kimerültség és búskomorság képében jelentkezik. Míg a szezonális depresszió általában csak rövid ideig tart és magától elmúlik, addig a major depresszióban szenvedő betegeknek gyógyszeres és pszichiátriai kezelésre van szükségük.

"Az ilyen betegek kimerültek, enerváltak, túl keveset vagy túl sokat esznek, és gyakran vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolataik" - nyilatkozta Dr. Ronald Fieve a Columbia Presbiteriánus Egészségügyi Központ professzora.

Bár a depresszió kialakulásának okai sokszor ismeretlenek maradnak, a tünetek jól kezelhetők különböző antidepresszánsokkal és pszichoterápiával.

10. Szívbetegségek

Ha már az egyszerűbb tevékenységek, például a ház körüli munka vagy a bevásárlás után is jelentősen kifáradunk, megeshet, hogy szívünk próbál így üzenni, hogy valami gond van.

Érdemes felkeresni az orvost, ha a fáradtság olyan tevékenységek közben/után lép fel, amelyek elvégzése eddig semmiféle problémát nem okozott. Persze ilyenkor sem kell egyből a legrosszabbra gondolni, a fáradtság legtöbbször sokkal banálisabb dolgok miatt alakul ki, de fő az óvatosság.

 

Termékajánló:

SHIATSU masszázsbetéttel a tökéletes ellazulásárt!

A tökéletes HoMedics Shiatsu masszázsbetét eltünteti a háton lévő csomókat, ellazítja az izmokat; bármely hétköznapi székbe helyezve rendkívüli masszázsfotelt kapunk.

 

3 választható program:

- teljes hát,

- derék,

- felső hát.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal