Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5c8feb5509bc0892908394.jpg

Akar 115 éves lenni? Még túl is élheti!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


A világ legidősebb emberei akár két évtizeddel is túlélhetik a századik születésnapjukat, ez pedig hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat: mitől függ, hogy meddig élünk és van-e „határa” az emberi életnek, vagyis egy olyan maximum életkor, melyet senki nem léphet át? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Korábban a szakemberek nagyjából 115 évben határozták meg azt a maximumot, ameddig az ember élhet. Természetesen, vannak néhányan, akik túllépik ezt a "határt", a nagy többség azonban nem számíthat ilyen hosszú életre. A maximális élettartam számos tényezőtől függ, a nemtől és az életmódtól, a gazdasági és szociális körülményektől, sőt még a genetikától is. A legújabb kutatás szerint azonban nem lehet egyértelműen meghatározni, hol található az emberi élet maximuma, vagyis, melyik az a legmagasabb életkor, amit elérhetünk.

A halál időpontjának kutatása

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerzői, Bryan G. Hughes és Siegfried Hekimi kanadai biológusok a legidősebb amerikai, brit, francia és japán emberek életét tanulmányozták, 1968-tól egészen napjainkig.

"A várható átlagos és maximális élettartam folyamatosan változik, az elmúlt száz évben folyamatosan nőtt, és ez valószínűleg továbbra is növekedni fog. Lehetetlen megjósolni, hogy milyen hosszú ideig élnek majd a jövő emberei" - mondta Hekimi. Hazánkban például az 1900-as években a születéskor várható élettartam nagyjából 37 év volt, az 1960-as években 68 év, manapság pedig már közel 76 év.

Áprilisban 117 évesen hunyt el az olasz Emma Morano, átadva ezzel a legidősebb élő embernek járó címet a szintén 117 éves jamaicai Violet Brownnak. Vannak ugyan olyanok, akik állítólag 130 évnél is tovább éltek, de ezeket az állításokat nem tudják megfelelő papírokkal alátámasztani. A valaha élt legidősebb ember a 122 éves és 164 napos korában elhunyt Jeanne Calment volt.

"Egyszerűen nem lehet megjósolni, hogy a tudomány fejlődésével, az életmódunk változásával, az életkörülményeink javulásával mennyivel hosszabbíthatjuk meg az életünket. Azok, akik manapság 110-115 évesen halnak meg, még egy igen nehéz korban születtek. Vajon meddig élhetnek azok, akik most, egy viszonylag könnyű korszakban születnek meg?" - mondta Hakimi. "Ha néhány generációval ezelőtt azt mondjuk valakinek, hogy sokan megérik majd a századik születésnapjukat, valószínűleg kinevetett volna."

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu
Fotó: pixabay.com

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal