Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az aranyozott templomablakok tisztítják a levegőt

Témakörök:

Egy új kutatási anyag tanulsága szerint az arannyal festett középkori üvegablakokban lévő nanorészecskék napsütés hatására segítenek megtisztítani a levegőt a káros anyagoktól. "Évszázadokon át az emberek csak szépségükért csodálták ezeket a gyönyörű ólomüveg ablakokat és mit sem tudtak róla, hogy ezek a műalkotások valójában fotokatalitikus levegőtisztítók" - nyilatkozta Zhu Huai Yong, a Queensland Tudományegyetem kutatója.

A napsütéssel feltöltött aranyrészecskék képesek a levegőben lévő káros anyagok semlegesítésére. Ezek a szennyezőanyagok illékony szerves vegyületek, amelyek például a tipikus 'új' illatot hozzák létre. Ezt érezzük egy új bútor vásárlásánál, új szőnyegeknél, vagy festésnél. Ezek az anyagok-metanol és szén-monoxid-már kis mennyiségben is egészségkárosító hatásúak.

A napfény keltette elektromos mező az aranyrészecskék elektronjainak rezgésével közösen olyan rezonanciát hoznak létre, amely által az arany nanorészecskéinek mágneses mezeje akár a százszorosára is nőhet, ez pedig elpusztítja a káros anyagokat. A reakció mellékterméke a szén-dioxid, amely teljesen ártalmatlan, különösen olyan kis mennyiségben, amelyben a folyamat során létrejön.

Bár az aranynak igen magas a piaci ára, a tudósok szerint a nanorészecskék alkalmazásával a módszer akár szélesebb körben is használható lenne. "Ez a módszer igen energiatakarékos és környezetbarát, emellett viszonylag olcsó is, így nem elképzelhetetlen, hogy egyszer szélesebb körben is alkalmazzák majd" - nyilatkozta Zhu.

Termékajánló:

Légtisztító AP-500

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal