Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Csirkének tűnik, de szójából készült az új húspótló

Témakörök:

Egyes élelmiszerek íze nagyon hasonlít a csirkéhez, de állaguk teljesen más. 2007 és 2008 között a szójából készült termékek, például a szójaburger eladása 8 százalékkal nőtt.

Most pedig a Missouri Egyetem kutatói olyan húspótlót állítottak elő szójából, amely nemcsak ízre, de kinézetre is megfelel a csirkének, emellett a koleszterinszintre és a csontok egészségére is jó hatással van.

Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják.

„Az íze először inkább a pulykáéra hasonlított” – mondta el Hsieh. „Ezért plusz rostokat kellett hozzáadnunk, hogy jobban emlékeztessen a csirkemell szabálytalan rostjaira.” Ehhez a kutatók szójalisztet használtak kiindulásnak, majd főzési eljárásnak vetették alá víz, hő és nyomás segítségével. A 75 százalékos nedvességtartalom teszi lehetővé a szójának, hogy kinézete mellett textúrája is nagyon hasonlítson a csirkéére.

A szójacsirke az egészségre is számos előnyös hatással van. A szójából készült termékek erősítik a csontot és segítenek megelőzni a prosztata-, emlő- és vastagbélrákot. Emellett az esszenciális zsírsavak kitűnő forrásai és nem tartalmaznak koleszterint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) legújabb ajánlása szerint a koleszterinszint csökkentéséhez a telített zsírokban és koleszterinben szegény étrend mellett napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása is hozzájárul.

A cikk a Journal of Food and Agricultural Chemistry folyóiratban jelent meg.

Termékajánló:

Ételpároló, FS-540

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal