Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Fektessük a babát a hasára is

Témakörök:

A babáknak, akik túl sok időt töltenek háton fekve, elformátlanodhat a fejük, és a mozgásfejlődésben is lemaradhatnak, figyelmeztet az Amerikai Fizioterápiás Szövetség (APTA).

Az APTA figyelmeztetett arra, hogy a kisbabákat olykor hasra is kell fektetni, mikor ébren vannak, a megfelelő fejlődés érdekében. Az 1992-es kampány arra tanította a szülőket, hogy a hátukra fektetve altassák gyermekeiket, ne a hasukra. Így erőteljesen visszaesett a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) eseteinek száma.

"Eredményképpen a szülők még akkor sem merték a hasára fordítani a kisbabájukat, mikor ébren volt.” – magyarázta Colleen Coulter-O’Berry, az Atlantai Gyermekegészségügyi Központ fizikoterapeutája a sajtónak. „Azóta folyamatosan találkozom olyan babákkal, akiket négy hónapos korukig egyetlen egyszer sem fordítottak a hasára, mert attól féltek, hogy akkor megfullad.

Ha a baba a hátán alszik, illetve hosszú időt tölt a babahordozóban és biztonsági babaülésben, a feje folyamatos nyomásnak van kitéve, amitől a koponyája eldeformálódhat. Vészjóslóan emelkedik az ilyen esetek száma.

A babáknak, akik nem töltenek elég időt a hasukon fekve, elmerevedhetnek a nyakizmaik, vagy felemásan fejlődhetnek, mely állapot neve a torticollis (ferdenyak). „Ha nem fektetjük idejekorán a hasára is, nem tudja kinyomni magát a könyökével; nem emeli fel a fejét, hogy körülnézhessen és nem erősödik meg eléggé a nyaka és a hátizmai.” – magyarázta Coulter-O’Berry. „Minél több időt tölt hason fekve, annál jobban erősödik a nyaka és a válla. Nem merevednek el a nyakizmai és nem keletkeznek lapos területek a koponyán. Megerősödnek azok az izmok is, melyek ahhoz szükségesek, hogy gurulni, ülni, kúszni-mászni.” A szakember elmondása szerint a ferdenyakban szenvedő gyerekek 90 %-ánál megfigyelhető a koponya alakváltozása is.

Coulter-O’Berry üzenete a szülőknek: „Ne féljenek a hasára fordítani a gyermeküket rövidebb időre, mikor épp ébren van. Alvás, pelenkázás vagy etetés után fordítsuk a hasára, próbáljuk elérni azt, hogy keresse, figyelje és kövesse arcunkat, vagy egy játékot, miközben felnéz. Miközben a karunkban tartjuk, akkor is hasra fordíthatjuk, így növelhetjük a hason eltöltött időszakot.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal