Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5c76a83b0193f896708850.jfif

Grapefruitmag-kivonat: jó, ha keserű és alkoholos

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


A grapefruit az élelmiszeripari felhasználásán túl a gyógyászatban is helyet kap: a belőle nyert grapefruitmag-kivonat belsőlegesen és külsőlegesen egyaránt használható - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A grapefruitmag-kivonat erős antimikrobiális hatású

A grapefruitmag-kivonattal végzett – egyelőre elsősorban in vitro – vizsgálatok eredményei igazolják, hogy a GSE hatásosan pusztít el számos baktériumot, vírust és gombát. Egy közlemény alapján a grapefruitmag kivonata 794 baktérium- és 93 gombatörzs ellen bizonyul hatásosnak (1). Egy másik publikációban arra mutatnak rá, hogy a GSE antifungális hatásossága egyes antimikotikumokéval (nisztatin) összemérhető. Erre az „univerzális” antimikrobiális hatásra vezethető vissza az, hogy a grapefruit mag kivonatokat – többek között – gombás fertőzések (candidiasis), torokfájás vagy ajakherpesz kezelésére is javasolhatják.
A GSE antimikrobiális hatásmechanizmusát – elektronmikroszkópos megfigyelésekre alapozva – egyes antibiotikumokéhoz hasonlítják: a grapefruitmag-kivonattal kezelt baktériumoknál a bakteriális membrán integritásának rövid időn belül (15 perc) bekövetkező sérülése igazolható. A gombasejteknél pedig GSE indukálta apoptózisról számoltak be (2).

A grapefruitmag-kivonat antioxidáns tulajdonságú

A GSE bizonyos krónikus kórképek kezelésére való ajánlásának a hátterében a GSE antioxidáns hatása áll, amit eddig állatkísérletekben teszteltek. Egér-modellen bizonyították például a grapefruitban található naringinnek a sugárzás okozta oxidatív stresszel szembeni protektív hatását (2). A grapefruit oxidatív károsodásokat kivédő hatása elsősorban annak a polifenol-, illetve E-vitamin-tartalmára vezethető vissza (2).

Gyomorvédő hatású lehet a grapefruitmag-kivonat

A grapefruitmag-kivonat fogyasztása kivédheti az alkohol vagy a stressz okozta gyomorkárosodást – derül ki állatkísérletekből (2). Úgy tűnik, hogy a hatásmechanizmus hátterében a lokális vérátáramlás fokozása, illetve a szabad gyökök károsító hatásának a kiküszöbölése áll. Emellett, a GSE elpusztítja a gyomor gyulladásos és fekélyes betegségeiben fő kóroki tényezőnek számító H. pylori baktériumot is.

A grapefruitmag-kivonat szerepet kaphat a húgyúti fertőzések kezelésében

A grapefruit antimikrobiális hatása kedvezően kiaknázható a húgyúti fertőzések kezelésében is. Egy kis betegszámú vizsgálat (n=4) alapján a két héten át tartó nyolc óránként elfogyasztott hat grapefruitmag hozzájárulhat a húgyúti fertőzések eredményesebb gyógyulásához (2).

A grapefruitmag-kivonat, mint a kardiovaszkuláris rizikó csökkentője

A szív- és érrendszeri nem kívánatos események fő rizikófaktoraként leírt magas koleszterin-szint, elhízás, illetve a cukorbetegség kezelésében is pozitív eredményekkel járhat a GSE adagolása. Egyelőre csak állatkísérletes eredmények állnak rendelkezésre, amik humán vonatkozásainak a megerősítése további vizsgálatokat igényel, a rendelkezésre álló eredmények azonban kecsegtetőek: a GSE 31 napon keresztüli alkalmazása patkányoknál csökkenti a vércukor- és a koleszterin-szintet, valamint hozzájárul a patkányok súlycsökkentéséhez, a kontroll csoporttal való összehasonlításban. Egy másik állatkísérlet alapján a GSE hatásossága a metforminéval összemérhető diabéteszes patkányok esetében (2).

A naringin és a naringenin miatt keserű a grapefruit

A grapefruit szervezetbeli hatásainak jelentős része annak flavanon-tartalmára vezethető vissza, ami a cirusfélék közötti összehasonlításban is magasnak számít: míg a grapefruitban 27 mg/100 g koncentrációban találhatók flavanonok, addig a citromban 26 mg/100 g, a limeban pedig 17 mg/100 g koncentrációban (3). Úgy tűnik, hogy a fehér színű grapefruit változatokban – ha nem is szignifikánsan – de nagyobb mennyiségben vannak jelen a flavanonok, mint a rózsaszínű, illetve a vöröses gyümölcshúsúakban. A grapefruit flavanon-összetételében a jól ismert heszperidin és neoheszperidin is megtalálható, azonban a gyümölcsben a naringenin aglikonhoz kapcsolódóan egy diszachariddal rendelkező naringin dominál (3). Mind a naringenin, mind pedig a naringin keserű ízűek, különösen az utóbbi. Ezek a vegyületek felelnek a kedvező élettani hatású egzotikus gyümölcs jellegzetes, kesernyés ízéért is. Tudva azt, hogy a grapefruithoz köthető pozitív hatások hátterében álló fő komponensek, a naringin és a naringenin keserűek, természetesnek tekinthető az, hogy a grapefruit mag kivonatok íze is keserű (2). Ennek értelmében a GSE készítmények keserűsége, azok naringin vagy naringenin-tartalmának egyfajta fokmérője is.

A magas hatóanyag-tartalmat szolgálhatja az alkoholos kivonás

A GSE-k előállítására többféle eljárás is kínálkozik. Az alkalmazott technológia részeként alkalmazhatnak vizes vagy glicerines kivonást, de fordulhatnak egyéb oldószerekkel, például etil-alkohollal vagy dimetil-szulfoxiddal végzett extrakcióhoz is (2,4,5). A fő flavanon-komponens, a naringin vízben és alkoholban való oldhatóságát tekintve ideálisnak tűnik olyan etil-alkohol-víz elegyek használata, amelyek 20-80 mólszázalékban tartalmaznak etanolt. Ezekben az etil-alkohol-víz elegyekben ugyanis a flavanon oldhatósága magasabb, mint a csak vizet, vagy csak etanolt tartalmazó rendszerekben (4). Az alkoholos extrakcióval nyert GSE magas polifenol- és flavonoid-tartalmáról és a kivonat antimikrobiális hatásosságáról szakirodalom is beszámol (5).

Mire utal, ha keserű és alkoholos a GSE?

A gyógyszertárban grapefruitmag-kivonatos készítményt vásárlók tájékoztatásához lényeges tudni azt, hogy a készítmények – esetenként negatívumként feltüntetett – keserű íze a kivonatban található, kedvező élettani hatású naringin jelenlétére utal. Továbbá, a GSE cseppekben lévő alkohol a magasabb hatóanyag-tartalom elérését célzó technológiai megfontolásból kerülhet egy adott készítménybe.

Irodalom:

Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E. et al. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. J Altern Complement Med 2002;8:333-40.
https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-seed-extract#Benefits; 2018. nov. 10.
Peterson JJ, Beecher GR, Bhagwat SA, Dwyer JT, Gebhardt SE, Haytowitz DB. et al. Flavanones in grapefruit, lemons, and limes: A compilation and review of the data from the analytical literature. J Food Compos Anal 2006;19:74-80.
Zhang J, Zhang P, Liu T, Zhou L, Zhang L, Lin R. et al. Solubility of naringin in ethanol and water mixtures from 283.15 to 318.15 K. J Mol Liq 2015;203:98-103.
Cvetnic Z, Vladimir-Knezevic S. Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta Pharm 2004;54:243-50.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, SE Gyógyszerészeti Intézet

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu


 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők