Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5bc751d02b5e5.JPG

HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnikai Kiállítás és Nemzetközi Konferencia

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter a HUNGEXPO Zrt. kiemelt együttműködő szakmai partnereként, HUNGAROMED címmel kiállítást és nemzetközi orvostechnikai konferenciát rendezett október 11. és 13. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, D pavilonjában. 

A rendezvény nyitókonferenciáján elhangzott, hogy a 100 éves történelmét, Centenáriumát ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.

Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. A Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait. A konferencia szakmai előadásai és panelbeszélgetései a kormányhatározattal összefüggésben az innováció, a digitalizáció, a bel-, és külpiacra jutás feltételeinek tartalmi kérdéseit, tennivalóit tárgyalta meg.

A rendezvényen elhangzott, hogy a hazai orvostechnikai ipar jelentős hozzáadott értéket termel, exportképes, világszínvonalú gyártmányokat fejleszt és gyárt, és nagy a piaci növekedési lehetősége. Ugyanakkor az ágazat tőkeszegény, szétaprózott, szolgáltatás hiányos. A magyar egészségügy beszerzéseiben alacsony arányt képviselnek a hazai medtech gyártók, jóllehet ennél sokkal nagyobb arányban volnának képesek a belföldi piacra szállítani, a hazai kórházak igényeit kiszolgálni. Az export is dinamikusabban nőhetne, ha a versenyképességet javítanánk, jobbak lennének a külpiacra jutás feltételei. A konferencián ezekkel kapcsolatban konkrét javaslatok, tennivalók fogalmazódtak meg.
Az ágazat fejlődését segítik a vállalkozások és a tudásközpontok együttműködése, a orvostechnikai közép ás felsőfokú képzés megerősítése. A MediKlaszternek immár 3 hazai egyetem a tagja (Szeged, Pécs, Győr), a Semmelweis Egyetemmel már korábban, és a konferencia keretében most aláírásra került az Óbudai Egyetem és a MediKlaszter közötti megállapodás az innováció, a képzés, oktatási együttműködésre.

A HUNGAROMED megrendezése jelzi az iparág fejlődési dinamikáját és irányait. Az október 11. és 13. között látogatható kiállításon 100 magyar orvosi műszergyártó és szolgáltató vállalkozás mutatkozik be.

További információk: 
MediKlaszter
Telefon: (+36-1) 280-6342 
E-mail: info@mediklaszter.hu
Web: www.medikalszter.hu

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők