Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Kalciummal tovább élhetünk

Témakörök:

Egy kicsivel több kalcium meghosszabbíthatja az életet - állítja egy új kutatás.

Svéd kutatók felfedezték, hogy a több kalciumot fogyasztó férfiaknak 25 %-kal csökkent az esélye arra, hogy meghalnak a következő évtizedben, mint azok, akik a legkevesebbet vették magukhoz a táplálékkal. Egyik résztvevő sem szedett kalciumpótló készítményt.

Az eredmények egybevágnak a korábbi kutatások felfedezésével, melyek a magasabb kalciumbevitelt összefüggésbe hozták az alacsonyabb mortalitással, mind a férfiak, mind a nők esetében, derül ki az American Journal of Epidemiology cikkéből.

Bár sok kutató vizsgálta már a kalcium és magnéziumbevitel, valamint a krónikus betegségek kockázatát; de keveset tudtak arról, hogy milyen összefüggésben áll ezen tápanyagok fogyasztása a halálozással. A tanulmány adatgyűjtése során Dr. Joanna Kaluza a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa kollégáival több mint 23 000 svéd férfit (45-79 év közöttiek) követett nyomon tíz éven át. Mindegyiküknek felmérték a táplálkozási szokásait a tanulmány kezdetén. Az utánkövetési időszakban 2 358-an haltak meg. Akik a legtöbb kalciumot fogyasztották, 25 %-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, a szívbetegségek kialakulására pedig 23 %-kal csökkent az esélyük azokhoz képest, akik a legkevesebbet vitték be a szervezetükbe ebből a tápanyagból. A kalciumfogyasztás nem befolyásolta jelentősen a rák kialakulásának kockázatát.

A felső harmadba eső férfiak közel 2 000 mg kalciumot fogyasztottak egy nap átlagosan, míg az alsó harmadban szereplők csupán 1 000 mg-ot. A javasolt napi mennyiség (RDA) a 19-50 év közötti férfiaknak 1 000 mg naponta, az 50 éven felülieknek pedig 1 200 mg. „A napi javasolt érték feletti kalciumfogyasztás csökkenti a halálozás mértékét.” – vonta le a következtetést Kaluza és csapata. A kalcium több módon is befolyásolja a halálozást, jegyezték meg. Többek közt csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a vércukorszintet. A tanulmányban szereplő férfiak a kalcium nagy részét tej, tejtermék és gabonapelyhek formájában vették magukhoz.

A kalciummal ellentétben nem találtak kapcsolatot a magnézium és a halálozás, a rákos megbetegedésből és szívbetegségekből származó halálesetek között. A tanulmány résztvevőinek magnéziumbevitele 400-525 mg között alakult napi szinten. A magnézium RDA-ja 420 mg a 31 éven felüli férfiak számára.

A kutatók szerint ez az elemzés azért nem találhatott semmit a magnéziummal kapcsolatban, mert a tanulmányban szereplő férfiak eleget fogyasztottak belőle. „További kutatások szükségesek kevesebb magnéziumot fogyasztó csoportok körében, hogy megvizsgálhassuk ezt a kérdést.” – mondták. A jövőbeni kutatásoknak meg kell nézniük az ivóvízből származó magnézium és kalcium szerepének, mert ez egy jelentős forrása lehet ennek a két ásványi anyagnak.

Termékajánló:

Vízforraló, JK-910

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal