Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Kerékpárt, de milyet?

Témakörök:

Tegyük fel, hogy rászántuk magunkat arra, hogy beszerzünk egy kerékpárt. Nos, rögtön szembesülünk az első problémával: milyen típust válasszunk, ami megfelel az igényeinknek, tervezett kerékpározási szokásainknak. Mert ugyebár nem mindegy, hogy bringánkat városban, például munkahelyünk mindennapi megközelítésére fogjuk használni aszfalt úton, vagy hétvégenként a hegyekben tervezünk vele kisebb-nagyobb kirándulásokat megtenni erdei földutakon.

Esetleg országúton hosszabb távok legyőzésére szeretnénk igénybe venni. Ha pedig nem magunkat, hanem gyermekünket szándékozunk meglepni egy kerékpárral, akkor is komoly feladat lehet a megfelelő választás.

Nézzük sorjában:

HAUSER Voyager 7005 aluvázas trekking kerékpár. Főként városi, közúton való közlekedésre való az ún. trekking kerékpár. Hosszabb távokat is megtehetünk vele, mivel az üléspozíció illetve a kormány kialakítása igen kényelmes tekerést tesz lehetővé. Ráadásul kisebb túrákra az aszfaltról is nyugodtan letérhetünk vele, az ún. cross-trekking kerékpár változat pedig földutakon, nagyobb igénybevételnél sem fog minket cserbenhagyni.

HAUSER Winner aluvázas mountain bike kerékpár. Amennyiben kerékpárunkat többet fogjuk használni erdei utakon, erdei kirándulásokon, célszerű inkább mountain-bike -ot választani. Ezt a kerékpárt kifejezetten erős igénybevételre tervezték és - ahogyan a nevéből is kiderül (mountain-bike, azaz hegyi kerékpár) - felépítésénél fogva alkalmas göröngyös földutakon való huzamosabb kerékpározásra. Általában teleszkópos villával szerelik, könnyebb súlyú és alacsonyabb építésű, mint a trekking kerékpár. Megfelelő gumiválasztás mellett - amennyiben a földutakra tervezett "traktorgumit" lecseréljük aszfalt úton való közlekedésre tervezett "simább" felületű gumira-, városi közlekedésre is kiválóan alkalmas lehet. 

HAUSER Galaxy city kerékpár.
Külön kategóriát képeznek az ún. city bike-ok. Ezek a kerékpárok kifejezetten a kényelmes városi közlekedésre lettek tervezve, főképp a középkorú és idősebb korosztály által igen közkedveltek. Általában jellemző rájuk az alacsony átlépési magasság és a kiegészítők széles skálája (pl. kormányra szerelhető kosár). Kaphatóak egysebességes változatban is. Ezeket a kerékpárokat az egyszerű és könnyű kezelhetőség jellemzi.

HAUSER Jaguar összteleszkópos gyermekkerékpár.

Amennyiben gyermekünknek szeretnénk a megfelelő kerékpárt kiválasztani, elsődleges szempont lehet, hogy bírja az erős igénybevételt, hiszen csemeténk feltehetően nem csak aszfaltúton fogja majd használni. Erre a célra masszív, összteleszkópos kerékpárok állnak rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy nem csak elől, hanem hátul is teleszkóppal szereltek.

HAUSER Cobra Y vázas gyermekkerékpár.

A gyermekkerékpárok családjába tartoznak még a speciális vázkialakítású, ún, Y vázas gyermekkerékpárok. Jellemzőjük, hogy a vázkialakításnak köszönhetően fiúk és lányok is egyaránt használhatják.

 

 

HAUSER Kiwi kitámasztó kerekes gyermekkerékpár.

A legkisebbeknek, ha még nem tudnak kerékpározni, célszerű kontrafékes, kitámasztó kerékkel ellátott ún. tanuló kerékpárt választani. A kitámasztó kerekeket használva biztonságosan hozzá lehet szoktatni a gyermeket a kerékpározáshoz, így a kezdetektől fogva kellemes élmény lesz a tekerés. Miután gyermekünk megszerette a kerékpározást és megtanult egyensúlyozni is, fokozatosan el lehet hagyni a kitámasztó kerekeket.

Még mindig nem tudok dönteni: most akkor trekkinget, vagy mountain bike-ot?
 

Megvan a döntés, de máris itt a következő dilemma: milyen méretet?

Miután kiválasztottuk a megfelelő kerékpárfajtát, még hátra van egy igen fontos momentum a vásárlás előtt: meg kell tudnunk milyen méret való nekünk. A rosszul megválasztott kerékpárméret nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat, sőt akár balesetveszélyessé is teheti a kerékpározást.

 

1.   Kerékméret

Ez a szám mountain-bike esetén 26", országúti kerékpár esetén 27", trekking (túra) kerékpár esetén pedig 28". Felnőtt kerékpár vásárlása esetén ez a szám nem feltétlenül mérvadó, hiszen szabványokról van szó. Más a helyzet a gyermekkerékpároknál, ahol számít a kerékméret;

12"-os gyerekkerékpár 2-3 éveseknek javasolt,
16"-os gyerekkerékpár 4-5 éveseknek javasolt,
20"-os gyerekkerékpár 6-7 éveseknek javasolt,
24"-os gyerekkerékpár 8-11 éves gyerekeknek javasolt, de minden esetben figyelembe kell venni a gyermek magasságát is.

 

2.   Vázméret

Ez a szám már fontos a választásnál, mert a magasságunkhoz a megfelelő vázméretet kell választanunk. Az ülőcső hosszának, ill. a kerékpár vázméretének passzolnia kell a testmagasságunkhoz, sőt a karjaink ill. lábaink hosszához is.

 

Magasság                     ideális vázméret
160cm                          15"-16" ("S")
165cm                          16"
170cm                          16"-17"
175cm                          17"
180cm                          18"-19" ("M")
185cm                          19"
190cm                          20"-21" ("L")
195cm                          21"-23"

 

Ezt a számot a kerékpár vázán, általában az ülőcsövön találhatjuk. Az ülőcső hosszát jelenti, általában inchben megadva.

A női építésű vázak általában egy mérettel készülnek, "W" (woman) vagy "L" (Lady) megnevezéssel. 

 

3.   Átlépési magasság
Kerékpárunk átlépési magasságát úgy állapíthatjuk meg, hogy a kerékpáron átlépünk és hátralépünk az ülésig (nem ülünk rá!), és addig emeljük az első kereket, amíg a váz hozzánk nem ér. Ha a távolság 10-20 cm között van, akkor megfelelő a vázméret. Trekking és versenykerékpár esetben magasabb vázat is választhatunk.

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal