Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5f5b46da152a6045428254.jpg

Paradicsom: ezért jó, ha rendszeresen eszi

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


A paradicsom, a benne található vitaminoknak és a likopinnak köszönhetően igazi gyógynövény. Mire és miért fogyasszuk? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt először a Dél – Amerikai indiánok termesztették. Európába bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgező.
Igazi gyógynövény!

A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjéből sem hiányozhat. Hő- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása időigényes folyamat.
A termés mérgező glüko-alkaloidokat tartalmaz, de érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

Dr. Paradicsom

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő hatású.Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, valamint kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, mert csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.

A likopin rákellenes hatását már régóta kutatják
Megállíthatja a rákos sejtek növekedését, sőt, laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a likopin lassítja a prosztatadaganat sejtjeinek növekedését, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

Tányérra vele!

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Főzés során a vitaminok nagy része lebomlik. Miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben.

Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.

Ha nem a tányérunkra karikázzuk, akkor testünkön pakolásként is használhatjuk. Gennyes pattanásokat, keléseket borogathatunk vele. Gyorsan csillapítja a gyulladást, fertőtleníti a beteg területet. Sőt! Régen a darázscsípésre is egy szelet paradicsomot tettek, amely "kihúzta" a fullánkot és csitította a duzzanatot.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 

   

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal