VEKOP-2.2.1-16-2017-00002

Pályázat adatai

VEKOP-2.2.1-16-2017-00002

Projekt címe: Újszülött, koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, egészséges életük esélyeit növelő, intelligens digitális új neonatal reanimációs asztal (nyitott inkubátor) kifejlesztése.
Pályázati azonosító száma: VEKOP 2.2.1-16-2017-00002

Projekt összköltsége: 489,84 millió forint
Projekt időtartama: 2018. január 01 – 2019. december 31

2018 január elindult a MEDICOR Elektronika Zrt vezetésével a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és Semmelweis Egyetem (SE) Konzorcium fejlesztés, melynek célja olyan új, digitális, nyitott inkubátor létrehozása volt, amely a világpiacon jól értékesíthető, a hazai Perinatológiai Intenzív osztályokon a csecsemő gyógyászatban jól használható terméket eredményezett és a jövőben hozzájárul az újszülöttek, koraszülöttek halálozásának csökkentéséhez és életesélyeinek növeléséhez. A projekt megvalósításához a Konzorcium a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program keretében 418,87 mFt európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A VEKOP-2.2.1.-16-2017-00002 azonosítószámú fejlesztési projekt fő célja az újszülöttek, különösen a koraszülött csecsemők halálozási arányát csökkentő, életben maradását és életkilátásait javító, károsodások mérsékelését, valamint a betegbiztonság növekedését szolgáló új fejlesztés megvalósítása, amit a konzorciális partnerek tudományos kutatásaival és a legkorszerűbb technológiák felhasználásával értek el.
A projektben konzorciumi tagként résztvevő Semmelweis Egyetem (SE) és Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) magas szintű tudományos jártasságának, nemzetközi kutatási tapasztalatainak és ismereteiknek eredményeit felhasználva, valamint a MEDICOR Elektronika Zrt. 50 éves K+F technológiai fejlesztéseit hasznosítva, az alapkutatási, alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységek eredményeként új újszülött újraélesztő nyitott inkubátort került kifejlesztésre. A Semmelweis Egyetem az "élő inkubátor"-ként is felfogható anya/apa és a baba szoros kapcsolatának kutatási eredményeivel támasztotta alá a fejlesztés azon vizsgálatát, hogy az újszülöttekre, különösen a koraszülött csecsemőkre milyen fiziológiai hatást gyakorol a kenguru módszer. A kutatás kiterjedt a mortalitásra, a súlyos fertőzések előfordulási kockázatára, a betegbiztonságra, a szükséges kórházi ápolás idejére, valamint a minőségi túlélésre gyakorolt hatások vizsgálatára is. Újdonság az újszülött megfigyelését szolgáló non-kontakt technológia, a teljes testszkenner rendszer megvalósítása. A SZTAKI által alkalmazott hiper- illetve multispektrális technológia ilyen kombinációja ma nem létezik a nemzetközi piacokon, ezért kifejlesztésével és újszülött koraszülött csecsemők monitorozására történő adaptálásával az inkubátorok egy teljesen új generációja valósulhatott meg. Az új digitális neonatal reanimációs asztal a jövő legújabb újszülött-gyógyászati módszereit, technológiáit alkalmazza és integrálja, a keletkezett, tárolt és archivált adatok további tudományos elemzésre adnak lehetőséget. Ezzel egyedülálló, kutatható szakmai adatbázis, strukturált big-data rendszer jön létre.

A MEDICOR Elektronika Zrt vezetésével a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és Semmelweis Egyetem (SE) Konzorcium fejlesztésének célja olyan új, digitális, nyitott inkubátor létrehozása volt, amely a világpiacon jól értékesíthető, a hazai Perinatológiai Intenzív osztályokon a csecsemő gyógyászatban jól használható terméket eredményezett és a jövőben hozzájárul az újszülöttek, koraszülöttek halálozásának csökkentéséhez és életesélyeinek növeléséhez