2018-1.1.1-MKI-2018-00079

Pályázat adatai

2018-1.1.1-MKI-2018-00079

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírásra került a Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása pályázati felhívása.
A pályázat azonosítószáma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00079
Projekt megvalósításához NKFI Alapból nyújtott támogatás összege: 98 074 412 Ft

Projekt megvalósítása: 2019.01.01. - 2020.10.31.
 
Projekt címe:  Újszülöttek, koraszülött csecsemők gyógyítását szolgáló új terápiás kékfénylámpa változatok kísérleti kifejlesztése, prototípusok készítése, exportképessé tétele.

Projekt összefoglaló: 

A tervezett projekt kiindulópontja az a tapasztalat, hogy a méhen belül az újszülöttek szervezetében több, az oxigént szállító vörösvértest található, amelyek egy része a születés után szétesik, bilirubin szabadul fel, a bőr sárgássá színeződik. Amennyiben nem kezelik az újszülöttet, a sárgaság akár olyan fokot is elérhet, hogy a bilirubin átkerül a vér-agy gáton, károsíthatja az agyat, ezért ha a bilirubin mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor fototerápiás kezelés szükséges. 
Az orvos- és műszaki tudomány felfedezése, hogy az UV-fény (kékfény) hatására a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá, és így a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetbőlMellékhatásaira azonban csak az elmúlt években irányult rá a figyelem, holott nemcsak a módszer használata, hanem túl használata is elterjedt, aminek megelőzésére a fejlesztésnél figyelmet kell fordítani.
A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék kifejlesztése (speciális LED sugárzók, beépítése), és új megoldásként a lámpába integrált sugárzási dózis folyamatos monitorizálása, és összegzése. 
A projekt célja olyan LED sugárzó kékfény terápiás lámpacsalád kifejlesztése, amellyel lerövidíthető a terápiás idő, csak 1-2 napos fénykezelésre lesz szükség, szemben a korábbi 3-4 nappal, miközben kezelés hatásfoka jobb lesz, és a mellékhatás minimalizálható. 
A lámpába integrálni fogjuk az újszülött testhőmérséklet mérését, a véroxigénszint és pulzusmérést. A fejlesztésnél kísérleteket végzünk a mérés non-kontakt technológiák alkalmazására.
Innováció és Tradíció, MEDICOR – Az egészséges kapcsolat.
Elérhetőségek:
MEDICOR Elektronika Zrt.
H-1097 Budapest Illatos út 9.
Tel: (+36-1) 280-6342
E-mail: 
medicor@medicor.hu