Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

61ee7761e8407784386351.jpg

3 zöldség, ami sokkal egészségesebb főzve, mint nyersen

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Általában az ételek vitamintartalma, fitonutriens tartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, így inkább nyersen javasoljuk, de akad hány kivétel. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben szerint alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés kivételekkel helytálló. Számos olyan tápanyag található megkötve ugyanis a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.

A sárgarépa és a karotinoidok

A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Az Egyesült Államokban végzet tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél. Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.

A paradicsom és a likopin

A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.

A spenót és az oxálsav

Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta. A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét.

A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.
Forrás: Shutterstork.com

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal