A fokhagyma gyógynövénynek is beillő fűszer - így használja a megfázásos időszakban
Amellett, hogy a fokhagyma, a mezei zsurló és a hársvirág természetes antibiotikumként is alkalmazhatjuk, más gyógyhatásaikat is kihasználhatjuk, mutatjuk, hogyan! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A fokhagymát és készítményeit arteriosclerosis és a következtében fellépő tünetek, mint a magas vérnyomás, szédülés, koncentrációs zavarok, fejfájás, alvászavarok, illetve agyvérzés, szívinfarktus megelőzésére és infarktus után használják.
Fokhagyma - Allii bulbus
A gyógyászatban a földalatti része használatos, amelyet kívülről fehér, hártyás buroklevelek borítanak. Benne 8-10 mellékhagyma található, amelyek közös tönkön ülnek és vékony burok veszi körül őket. Alliint és allináz enzimet, allitiamint tartalmaz. Az alliin az ép hagymasejtekben szagtalan, a sejtek sérülése esetén viszont az allináz enzim hatására az alliin más kéntartalmú vegyületekké alakul át, amelyek a fokhagyma jellegzetes szagát adják. Ezen kívül peptid vegyületeket, fruktánt, adenint, B1- és C-vitamint, flavonoidokat, ciszteint és metionint tartalmaz. A legtöbb hatóanyagot a friss fokhagymagumó tartalmazza.
Leggyakrabban fűszerként használják, de már az ókorban is felismerték antimikróbás hatását, a középkorban pedig a pestis megelőzésére fogyasztották. Ezen kívül antimikotikus hatása van, és ma elsősorban a szív- és érrendszeri rizikót csökkentő hatásáért használjuk. A koleszterinszint csökkentésére leggyakrabban alkalmazott növény.
A fokhagymát és készítményeit arteriosclerosis és a következtében fellépő tünetek, mint a magas vérnyomás, szédülés, koncentrációs zavarok, fejfájás, alvászavarok, illetve agyvérzés, szívinfarktus megelőzésére és infarktus után használják. Az arteriosclerotikus plakkok kialakításában a lerakódott koleszterin oxidációja is szerepet játszik, így a fokhagyma antioxidáns hatása nagy jelentőségű a plakkok kialakulásának megakadályozásában.
A fokhagyma rendelkezik kadriovaszkuláris hatásokkal, javít ja az immunválaszt, csökkenti a vércukorszintet, hatékony védelmet biztosít a mikrobiális fertőzésekkel szemben, valamint antikarcinogén hatása is jelentős. A fokhagyma hatékonyan csökkenti a vérnyomást, különösen magas vérnyomás betegségben. Jelentős anti-karcinogén hatású, csökkenti pl. a colorectalis rák kialakulását. A hatásmechanizmusában fontos szerepet játszanak a szerves kén-vegyületek. Immunst imulálóhatásáért a poliszacharidjai felelősek.
Fokhagyma feldolgozása
A friss fokhagymát kétféle módon dolgozzák fel. Az egyik esetben frissen aprítják és szárítják, majd a szárított fokhagymaport használják fel gyógyászat i célú készítmények előállításához. A másik lehetőség az olajos kivonat készítése, melynek fő hatóanyagai az alliin lipofil lebomlási termékei. A kivonásra szerves oldószereket (metanol, etanol) alkalmaznak, melyek elpárologtatása után a száraz fokhagymakivonat a végtermék. Az előállítás módjától függően változnak a készítmények alliin tartalma, az allináz enzim pedig inaktivált formában van jelen bennük.
Több módszert kidolgoztak a "szagtalan fokhagyma" előállítására is, például az allináz enzim inaktiválására fumársavas kezelést alkalmaznak vagy a fokhagyma és a ciklodextrin fagyasztva szárított keverékéből indulnak ki. A fermentált fokhagyma is szagtalan, ebben az eljárásban a fokhagymát víz és alkohol keverékében hosszasan áztatják (fermentálás), majd az extraktumot bepárolják. Ennek a készítménynek az S-alkilcisztein a fő komponense, csak kis mennyiségű alliint tartalmaz.
A fokhagyma számos étrendkiegészítő alkotója, bár hatásosságát nem támaszt ják alá olyan adatok, hogy koleszterinszint csökkentő gyógyszerként jusson forgalomba. Főként kiegészítő kezelésre javasolják a kórosan magas vérlipidszint kezelésére. A főzött vagy sütött fokhagyma is gátolja az LDL-koleszterinszint emelkedését, megőrzi a antioxidáns hatását is és az antikoaguláns hatása sem szűnik meg teljesen.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com