Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A kiwi kevésbé okoz allergiát

Témakörök:

A kiwi tömeges elterjedésével egyidejűleg az allergiás reakciót jelentkezése is megnövekedett. Bizonyos kiwifajták kevésbé okoznak allergiás tüneteket, mint a legelterjedtebb fajta, állítja egy vizsgálat.

A 37, kiwire allergiás emberen végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a gyümölcs egyes fajtái – köztük az „arany” típusú – kisebb allergiás reakciót váltott ki az emberekből, mint a közismert sötétzöld, Hayward típusú kiwi.

A Dél-Kínában őshonos kiwit nem olyan régen még egzotikus gyümölcsként tartották számon, de az 1970-es években egyre szélesebb körben vált elérhetővé és népszerűvé. A gyümölcs gyors terjedésével egyidejűleg az allergiások száma is megnövekedett.

A vizsgálat során Dr. Karin Hoffmann-Sommergruber, a Bécsi Orvosi Egyetem docense és munkatársai hat különböző kivifajta hatásait tesztelték a kísérleti alanyokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legerősebb allergiás reakciókat (légzési nehézség, szív- és érrendszeri tünetek) a Hayward féle kiwi váltotta ki, míg a Summer és a Hort 16 típusú kiwik bizonyultak a legkevésbé allergénnek.

Az allergiát kiváltó protein a jól ismert zöld kiwiben 50-szer nagyobb koncentrációban van jelen, mint az aranyszínű kivi típusokban, állítja Hoffman-Sommergruber. A kiwire allergiások aránya nem ismert világviszonylatban, de az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 3-4%-a, míg a gyerekek 6%-a allergiás valamilyen ételre.

Porszívó, VCE-606

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal