A magzat szaglását a mama étrendje alakítja
A kisgyerekek szaglóérzékének kialakulását befolyásolja édesanyjuk terhesség alatti étrendje. A Telegraph beszámolt egy már korábban is közismert tényről, mely szerint, amit a várandós nő fogyaszt, az hatással van gyermeke ízlésére. Most azonban egy egereken végzett kísérlet ennek a jelenségnek az okára is rávilágít, valamint arra, mindez hogyan hat a magzat szaglórendszerének fejlődésére.
A kutatás eredményenként az derült ki, hogy bizonyos illatok egyes glomerulusokat – azaz a szaglószervben található érgomolyagokat, amelyek üzeneteket visznek az orrüregből az agyba – arra ösztönöznek, hogy gyorsabban növekedjenek, mint a többi.
A legerőteljesebb illat, amelyet egy magzat az anyaméhben érez, a saját édesanyjáé. Dr. Josephine Todrank arról számolt be, hogy a szaglórendszer fejlődési folyamata azért nagyon fontos, mert a kicsik így lesznek képesek megérezni saját édesanyjuk illatát a világrajövetelük után. A kutatás eredményeit a Proceedings of The Royal Society B. című folyóirat közölte.
Forrás: MediPress