Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A nagy forgalom koraszülést okoz?

Témakörök:

Japán kutatók szerint a lakóhely befolyásolhatja a terhesség időtartamát. Ugyanis azoknál a nőknél, akik forgalmas utak közelében laknak gyakoribb a koraszülés.

Normál körülmények között a terhesség 40 hétig tart. Amennyiben a szülés a 37. hét előtt bekövetkezik, akkor koraszülésről beszélünk. Az Okayama-i Orvosi Egyetem munkatársai 14 000 újszülött adatait tekintették át, akik 1997 és 2008 között jöttek a világra Shizuokában. A forgalmas utak 200 méteres körzetében lakó nők 15%-ánál volt koraszülés, míg a távolabb élő anyák esetében 10%-ban. Igaz, hogy egyéb faktorok is befolyásolják a szülés időpontját, mint például az életkor, a dohányzás, vagy a munkakörülmények, de ha ezeket a tényezőket is kiszűrjük, akkor is jelentős emelkedést találunk a koraszülések tekintetében a főútvonalak mellett élőknél –nyilatkozta a kutatás vezetője Takashi Yorifuji.

Szerinte a levegőszennyezés is hatással van a terhesség időtartamára. A kutatók két lehetséges okát találták az idő előtti szülésnek: a magas vérnyomást és a magzatot körülvevő burok korai megrepedését. Mindkét tényezőnek kétszer gyakoribb volt az esélye a főútvonal mellett élő nők körében. Beate Ritz a Kaliforniai Egyetem kutatója áttekintve az eddig a témában megjelent publikációkat elmondta, hogy kapcsolat van a légszennyezés és a magas vérnyomás, ill. a gyulladásos folyamatok között, ezek pedig előidézhetnek korai burokrepedést. Viszont szerinte a zajártalommal is számolni kell, mint potenciális rizikófaktorral. Tekintettel arra, hogy a kutatóknak még nincs elegendő bizonyítéka, így nem jelenthető ki, hogy egyértelmű kapcsolat van a légszennyezés és a koraszülés között, de biztos ami biztos a kismamák inkább kerüljék el a forgalmas útvonalakat!

Hangterápiás készülék SS2000

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal