A roiboos áldás a szívnek
Ha szeretne hosszú és boldog életet, akkor itt az ideje, hogy visszatérjen a nagyszerű dél-afrikai klasszikushoz: a roobios teához. Egy izgalmas új kísérlet kimutatta, hogy a népszerű ital segíthet megelőzni a szívbetegségeket.
Cape Townban egy sajtókonferencián a Cape Peninsula Műszaki Egyetem kutatói szerdán elmondták, hogy ha egy nap hat csészével elfogyasztunk a rooibos teából, az igen pozitív hatást gyakorol az oxidációs zsírbontásra, a redox állapotra és a teljes zsírprofilra. E faktorokat teszik felelőssé a szívbetegségek széles körű elterjedéséért, mely évente több millió ember életét követeli világszerte.
Ez volt az első alkalom, hogy a rooibos tea lehetséges egészségügyi előnyeit embereken tesztelték. A kutatók, köztük a kísérlet vezetője, Dr. Jeanine Marnevick is izgatottak, hogy tanulmányuk úttörő lehet a jövő kutatásai és más fontos eredmények szempontjából. Állatkísérletek már kimutatták, hogy a rooibos tea előnyeit egy sor hasznos antioxidáns, a flavonoidok okozzák, melyek megtalálhatók a teában, a csokoládéban és a borban. A rooibos azonban egyedülálló módon tartalmazza az asphalatin nevű flavonoidot.
Hogyan készült a tanulmány?
Negyven férfit és nőt gyűjtöttek össze, 30 és 60 év közöttieket. Mindegyik résztvevőnél fennállt a következő kockázati tényezők közül kettő vagy több: magas koleszterinszint, Magas vérnyomás, dohányzás, elhízás és/vagy családi anamnézis. Egyik résztvevő sem szedett gyógyszert. Hat héten át minden nap 6 csésze rooibos teát kellett inniuk, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Hogy az egyenletességet biztosítsák, a víz súlyának 2 %-át tette ki a szárított rooibos tealevél. Minden csésze tea 200 ml forralt vizet tartalmazott, a teát 5 percig áztatták benne fogyasztás előtt.
A kísérlet résztvevői tejjel és cukorral, vagy anélkül itták a teát, mivel a zöld-és fekete teákkal végzett korábbi kísérlete kimutatták, hogy a tej nem csökkenti az antioxidáns hatást. A résztvevőket megkérték, hogy ne fogyasszanak más, flavonoidban gazdag ételt és italt a kísérletet megelőző két hétben, hogy biztos legyen az, a lehetséges hatásokat kizárólag a rooibos okozza. Ezután vért vettek tőlük, hogy így határozzák meg a hatást.
Jó hír a rooibos szerelmeseinek
A kutatók a vér két összetevőjének vizsgálatával mérték le a rooibos hatását. A konjugált dienes (CDs) és a malondialdehid (MDAs) szintje jelzi az oxidatív lipidroncsolódást. „Azt tapasztaltuk, hogy a rooibost fogyasztók szervezetében közel 35 %-kal csökkent a CD szintje, az MDA-é pedig 50 %-kal nőtt.” – mondta Marnewick.
A zsírok oxidatív roncsolódását a legfontosabb lépcsőfoknak tartják az érelmeszesedés kialakulásában. Az CD a fontos sejtalkotóelemek, mint a lipidek (zsírok) oxidációjának korai szakaszaiban keletkeznek. Az MDA a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációs végterméke, mely zavarokat okoz a proteinszintézisben és az enzimek inaktivációjában. A koronáriás artériabetegségben szenvedőknek általában a normálisnál magasabb az MDA szintje.
A kutatók megfigyelték még az oxidatív stresszt is, a glutation (GSH) oxidált és csökkentett szintjének arányában. Az eredmények jelentős fejlődést mutattak, így csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik napi hat csésze rooibos teát ittak. „Felfedeztük, hogy a rooibos különösen hatásos az oxidatív lipidroncsolódás csökkentésében, így segít megelőzni vagy lelassítani az érelmeszesedést illetve az artériák elmerevedését.” – mondta Marnewick.
A lehetséges szívre gyakorolt előnyök mellett a rooibosban nincs koffein, és tanninból is csak kevés. Nincs ismert mérgező hatása, így egy biztonságos, olcsó ital készíthető belõle, amit mindenki élvezhet.
Forrás: MediPress