Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

65378feea0205826988070.jpg

Alaposan megmosta? Ezért érdemes utána megennie az alma héját is

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Az alma héja tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban közölt kutatás során az almahéj vegyi összetételét vizsgálták meg. Ily módon fedezék fel azokat az anyagokat, melyek három igen gyakori rákos megbetegedés, a máj-, vastagbél-, és melldaganat ellen biztosítanak védelmet.

Napi egy alma az orvost távol tartja?

Gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a daganatos- és szívbetegségek, a cukorbetegség és számos más krónikus betegség kockázata egyaránt csökkenthető.
A kutatók napjainkban is számos vizsgálatot folytatnak annak feltárására, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása miként befolyásolja előnyösen egészségi állapotunkat. Jelen kutatás középpontjában is a főként magvakban, illetve a gyümölcsök, növények héjában található fenolos szerkezetű vegyületek potenciális rákellenes hatása áll.

Mi van az alma héjában?

100 g friss alma megközelítőleg 110-347 mg fenolt tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása ezen kívül magas flavonoid tartalma miatt is ajánlott. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok, amelyek immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes, májvédő, összességében egészségvédő hatásúak és akár a rák megelőzésében is szerepet játszhatnak.
A vizsgálat során az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult, mint az alma húsából vett mintáké. Mindezek alapján érdemes tehát az almát, alapos tisztítás után, héjával együtt, rendszeresen fogyasztanunk, ezáltal gazdagítva szervezetünket számos fontos tápanyaggal, antioxidánsokkal.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal