Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

64c92a334864a273828316.jpg

Allergia darázscsípés után: ezért nem segít a kalcium!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Aki azt hiszi, hogy a kalciummal megelőzhetők vagy kezelhetők az allergiás panaszok, az téved. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A köztudatban még mindig erősen él az a tévhit, hogy a kalcium egyfajta allergiagyógyszer, és az az allergiás panaszok, az allergiás bőrreakciók enyhítésére is szolgál. A tudomány azonban már túlhaladta ezt az elképzelést. Bebizonyosodott, hogy a kalcium nem alkalmas az allergiás reakció kiküszöbölésére, enyhítésére, akár tablettaként, akár oldatként jut az a szervezetbe. De sajnos még mindig ilyen, és ehhez hasonló mondásokkal sokszor lehet találkozni:

- Megcsípte a darázs? Kínozza az allergia? Igyon meg egy pohárnyi kalciumos pezsgőtablettát vagy szedjen kalciumot!

A kalciummal felesleges próbálkozni!

A kalcium-tartalmú ampullás oldatok ivása vagy kalciumos pezsgőtabletták darázscsípés, méhcsípés esetén való adagolása, netán csalánkiütés esetén való szedése téves elképzelésen nyugvó „hungarikum”. A kalcium-sók méh-vagy darázscsípést vagy egyéb allergén kiváltotta reakciót követő bevétele nincs hatással az allergiás reakcióra.

Az allergiás panaszok kezelése allergia-ellenes gyógyszerek használatát teszi szükségessé, illetve súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk esetén azonnali orvosi ellátásra, mentőre van szükség!

Ne ringassuk magunkat tévhitekbe!

2016-ban több mint 200 hazai szaktekintély - orvosok és gyógyszerészek - írták alá egyetértőleg azt a nyílt levelet, amelyben a kalcium allergiás megbetegedés esetén mutatott hatékonyságát cáfolják,- azaz „Kalciumot allergiában NE”!
A kalcium nem alkalmas az allergiás reakciók megelőzésére és kezelésére; ugyanakkor a kalciumnak a csontok védelmében, a csontritkulás megelőzésében és terápiájában továbbra is helye van. A kalcium rendszeres, lehetőleg táplálékkal való bevitelére (napi 800-1000 mg) a jövőben is oda kell figyelni!

Kalcium helyett… Mit szedhet, aki allergiás?

Az allergiás panaszok enyhítésére orrspray-k, orrcseppek, szemcseppek, tabletták és gélek egész sora áll rendelkezésedre.
Az allergia kezelésében alkalmazható, vény nélküli patikaszerek főbb csoportjai – dióhéjban - a következők:

tengersós oldatok, orrspray-k, amik az orrüregek kíméletes ápolására és a pollenektől való megszabadulás érdekében azok „átöblítésére”, „mosására” használhatók
érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek, orrspray-k (pl. oximetazolin, xilometazolin, tramazolin) – rövid távú (maximum 7-10 nap egyhuzamban) használatra, az orrdugulásos panaszok dominanciája esetén
antihisztamin hatóanyagú (pl. azelasztin) orrspray, ami a kellemetlen allergiás orrpanaszok (orrdugulás, nehézlégzés) enyhítésében segít
szemcseppek, különféle hatóanyagokkal (pl. azelasztin, kromoglicinsav) - elsősorban az allergiás szemtünetek (pl. szemkivörösödés, szemkönnyezés) dominanciája estén
antihisztamin hatóanyagú (pl. cetirizin, loratadin, dezloratadin, fexofenadin), szájon át alkalmazható készítmények,- elsősorban tabletták, amik a hisztamin kiváltotta legkülönfélébb allergiás panaszokat mérséklik
antihisztamin tartalmú külsőleges gélek (pl. dimetinden, difenhidramin) a hisztamin okozta bőrpanaszok és viszketés csillapítására.


Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal