Alma: ezért jó a szívbetegeknek és az asztmásoknak
Napi egy alma az orvost távol tartja? Nem is gondolná, mennyi mindenben segíthet az alma, ha az egészségünk megóvásáról van szó! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Ha gyümölcsre gondolunk, szinte az első, ami az eszünkbe jut, az alma. Ezzel kínáljuk először a kisbabákat, a közmondások szerint is az egészségünk kulcsa az almafogyasztás. De miért is érdemes rendszeresen fogyasztani?
Az alma jót tesz a szívnek és az ereknek
A világon az egyik legősibb és legelterjedtebb gyümölcs az alma, melynek több ezer fajtáját ismerjük és fogyasztjuk. Évszázadok óta az egészséges élet, a fiatalság, a termékenység szimbóluma, a legendák és mesék állandó szereplője. Hazánkban is az egyik legnépszerűbb gyümölcs, évente fejenként nagyjából 15 kg almát eszünk. Ráadásul az alma nemcsak kedvező árú, hosszan eltartható és változatosan elkészíthető, de nagyon egészséges is! Nagyszerű forrása például a C-vitaminnak, K-vitaminnak, a B-vitaminoknak, a káliumnak, foszfornak és mangánnak, rosttartalma is magas. Emellett pedig olyan fitonutrienseket is tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a betegségeket és a sejtek oxidációs stressz okozta károsodását.
Több kutatás is bizonyította például, hogy az alma nagyon jót tesz a szívnek és az érrendszernek, például a rendszeres almafogyasztás (a benne található rostoknak, illetve fitonutrienseknek köszönhetően) csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezen keresztül pedig annak rizikóját, hogy az erek falán lerakódások, úgynevezett plakkok keletkezzenek, melyek érszűkületet okozhatnak, és a trombózis, az agyvérzés, a szívroham kialakulásának rizikóját is növelhetik.
Az almában található legfontosabb rost, a pektin az emésztést is segíti, de a vércukorszintre is kiegyensúlyozó hatással van, képes ugyanis "lelassítani" az elfogyasztott ételek feldolgozását, így az azokból származó glükóz is egyenletesebben kerül a véráramba. Egy nagyszabású kutatásból például kiderült, hogy a heti háromszor almát fogyasztóknál 7 százalékkal kisebb a II-es típusú cukorbetegség rizikója, azokkal szemben, akik nem ettek almát.
Véd a daganatos betegségek ellen
Az antioxidánsokban, fitokemikáliákban gazdag almának daganatellenes hatásai is vannak. A szabad gyökök bizonyítottan károsítják a sejteket és növelik bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, de az alma nemcsak ezért véd. A benne található vegyületek a tumor növekedését is lassíthatják, és elősegíthetik az úgynevezett programozott sejthalált is. A szakemberek szerint különösen hatékony lehet a rendszeres almafogyasztás a bélrendszeri, az emlő-, a tüdő- és a májrák elleni küzdelemben.
Asztmásoknak is ajánlott az alma!
Az almában található flavonoidok enyhíthetik a gyulladásos tüneteket, így az asztmás tüneteket is (melyek tulajdonképpen a légutak krónikus gyulladására vezethetőek vissza). Egy brit kutatás eredményei szerint heti néhány szem alma akár 32 százalékkal is csökkenthette az asztma fellángolásának rizikóját. Ráadásul az alma védő hatását még akkor is kifejti, ha a várandós kismama eszi: ritkábbak a légzési nehézségek, illetve az asztma azoknál a kisgyermekeknél, akiknek az anyukája almát evett a terhesség alatt.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com