Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az oxtocin tizenegy érdekes hatása

Témakörök:

Az oxitocinról, más néven szerelemhormonról, egyre szélesebb körben tudják, hogy nőkben és férfiakban egyaránt számos különféle hatást válthat ki.

A hormon viselkedést és fiziológiát befolyásoló hatása az agyból ered, ahol az anyagot a hipotalamusz termeli. Innen kerül az agyalapi mirigybe, amely a véráramba juttatja. A jelfogó antennához hasonló oxitocin receptorok a szervezet minden részén megtalálhatók a sejteken. A hormon szintje stresszes és társadalmi kötődéssel járó élmények esetében általában magasabb.

Carol Rinkleib Ellison, a kaliforniai Loomis magánklinika pszichológusa elmondta, hogy bár a kutatók régóta ismerik az oxitocin szerepét a szoptatásban és a gyermekszülésben, napjainkban egyre többet tudnak meg a hormon viselkedéséről. Az elmúlt évtizedben számos kutatást végeztek az oxitocin a testre és az elmére gyakorolt hatásáról. Íme, egy kis ízelítő az eredményekből.

Az oxitocin fokozza a kötődést

Egy 2007-ben készült tanulmány szerint az első harmadban magasabb oxitocin szinttel rendelkező terhes nők a szülés után erősebben kötődnek csecsemőjükhöz.

Az oxitocin megszilárdítja a kapcsolatokat

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban 2005-ben publikált tanulmány során az oxitocin és a vazopresszin vizeletszintjét hasonlították össze orosz és romániai árvaházakban élő gyermekekben. Az édes gyermekekben megemelkedett az oxitocin szintje, amikor édesanyjukkal találkoztak, ugyanakkor az adoptált gyermekekben a hormon szintje ugyanebben a helyzetben változatlan maradt. Ez is jól mutatja, miért tapasztal sok adoptált gyermek nehézséget a stabil kapcsolatok kialakításában.

Az oxitocin enyhíti a stresszt

Egy 2007-ben bemutatott, prérifarkasokkal végzett kísérletből az derült ki, hogy a testvéreiktől elválasztott állatok szorongása, stressz és lehangoltság érzése csökkent, miután oxitocin injekciót kaptak.

Az oxitocin kikristályosítja az érzelmi emlékeket

A Proceedings of the National Academy of Sciences novemberi számában megjelentetett tanulmányból kiderült, hogy a hormon felerősíti a férfiak édesanyjukkal kapcsolatos fiatalkori emlékeit. A kísérletben résztvevő 31 férfi közül az édesanyjukkal jó viszonyban lévők oxitocin belégzése után arról számoltak be, hogy az édesanyjukkal kapcsolatos szép emlékek felerősödtek.

Az oxitocin segíti a szülést és a szoptatást

Legismertebb szerepében a szülés során felszabadult oxitocin fokozza a méhösszehúzódásokat, ami segít abban, hogy a csecsemő átjusson a szülőcsatornán. Szülés után a hormon továbbra is stimulálja a méhösszehúzódást, ez pedig csillapítja a vérzést, később pedig segíti az anyatej kivezetését a mellbimbókhoz.

Az oxitocin fokozza a nemi vágyat

Egy 2001-es tanulmány során spontán merevedést tapasztaltak azokban a kísérleti patkányokban, amelyek agy-gerincvelői folyadékába oxitocint fecskendeztek. Az is kiderült, hogy a férfiak ejakulációja alatt agyi vegyületek keveréke szabadul fel, amely oxitocint is tartalmaz. Ezek a vegyületek pedig – személyenként eltérő mértékben – felerősítik a kötődést a szexuális partnerek között.

Az oxitocin csökkenti a kábítószerfüggők vágyérzetét

Egyes kutatások szerint az oxitocin gátolja az addiktív kábítószerekkel, köztük az ópiátokkal, a kokainnal és az alkohollal szembeni toleranciát, és csökkenti az elvonási tüneteket.

Az oxitocin javítja a társadalmi készségeket

A Proceedings of the National Academy of Sciences februári számában megjelent tanulmányból kiderült, hogy a hormon jelentősen javította az autista személyek interakciós képességét. Más tanulmányok azt mutatták, hogy az autizmusban szenvedő személyekben alacsonyabb a természetes oxitocin szintje.

Az oxitocin védekező ösztönt vált ki

A Science júniusi számában publikált tanulmány szerint az oxitocin védekező agressziót vált ki olyan kívülállókkal szemben, akik társadalmi csoportunkat veszélyeztetik. Jellegzetes példaként szolgálnak a bajtársaikat védelmező katonák.

Az oxitocin javítja az alvást

A stresszmentes körülmények között az agyban felszabaduló oxitocin természetes módon segíti az alvást.

Az oxitocin nagylelkűségre sarkall

A Public Library of Science ONE 2007-es tanulmánya szerint az oxitocin belélegző kísérleti alanyok a placebót kapott személyekhez képest 80 százalékkal nagylelkűbbnek mutatkoztak, amikor pénzt kellett megosztani egy idegennel.

Mikrohullámú cumisüveg sterilizáló

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal