Banán: hogyan hat a magas vérnyomásra, és ehetik-e a diabéteszesek?
Ehetik a cukorbetegek, vagy tiltott gyümölcs? Hogyan hat a székrekedésre, és valóban segít a depresszió tüneteit enyhíteni? Tények és tévhitek a banánról. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A téli hónapokban, amikor gyümölcsökből és zöldségfélékből is kisebb a választék szervezetünk vitamin és ásványi anyag ellátására, ajánlatos gyakrabban enni banánt! Mutatjuk, mennyi értékes nyomelemet és vitamint tartalmaz!
Cukorbetegek is fogyaszthatják
A banán rendkívül gazdag a szervezetünk számára fontos tápanyagokban, aminosavakban, keményítőben, vitaminokban, ásványi anyagokban és egészségvédő flavonoidokban . Nehezebb fizikai mozgás után, valamint roborálás, azaz a lábadozás időszakában kiváló forrás az elvesztett energia pótlására, ugyanis az energiatartalma magas: 89-95 kcal/100g. Az érett gyümölcsben a szénhidrát egy része keményítő formájában van jelen (530-600mg/100g), ennek köszönhető, hogy glikémiás indexe közepes (GI: 50-70%), és nem emeli nagyon gyorsan a vércukorszintet.
Ugyan néhány évtizeddel ezelőtt cukorbetegségben a tiltott gyümölcsök közé tartozott, ma már a cukorbetegek is betervezhetik étrendjükbe: alkalmanként körülbelül 5dkg-ot, vagy diétás desszertek alkotórészeként. Szénhidráttartalmát be kell számítani a napi engedélyezett mennyiségbe.
Depresszió ellen
A rendszeres banánevés a depresszió kialakulásának esélyét is csökkentheti, ugyanis a triptofán nevű esszenciális aminosav nagyobb mennyiségben van jelen a gyümölcsben. A szervezetben a triptofánból két enzim részvételével egy rövid metabolizációs folyamat során szerotonin nevű vegyület, "boldogság hormon" jön létre. Napi egy banán a gyógyszeres kezelés mellett jó hatással lehet depresszióra hajlamosakra, és csökkentheti a menstruáció előtti tüneteket erősségét is.
Élelmi rostjai segítenek a székrekedés megelőzésében és kezelésében., a hasmenéses betegségekben pedig a banán tisztítja a bélfalat.
Értékes tápanyagforrás
Vitamintartalma közül ki kell emelni a B-vitamin csoport tagjait, kisebb mennyiségben karotin, A-, E-, és C-vitamin forrás. A benne lévő B6-vitamin csökkentheti a szédüléses panaszokat, a B1-vitamin nyugtatja az idegrendszert, különösen az alkoholt fogyasztóknál. Antioxidáns hatású vitaminjai (A-, E-, C-vitamin) erősítik az immunrendszert és megkötik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyököket.
Kiemelkedően magas a kálium tartalma (350-400mg/100g), mely, a benne lévő magnéziummal és kevés kalciummal együtt az elsődleges magas vérnyomás kezelésében játszik szerepet, de nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést. Káliumürítő vizelethajtó gyógyszer alkalmazásakor hozzájárul a káliumpótláshoz. A magas káliumtartalom miatt krónikus veseelégtelenségben szenvedőknek nem javasolt a banán fogyasztása.
A benne lévő magnézium csökkenti az izom görcsöket és segíti a szívizom karbantartását. Ezen kívül érdemes megemlítenünk a kalcium, mangán, szelén, króm és vastartalmát. A banán szerepet játszik a szervezet lúgosításában, tehát a megfelelő sav-bázis egyensúly fenntartásában is.
A banánnal pótolhatjuk a kalcium szükségletünk egy részét is: a gyerekek napi kalciumszükséglete: 1000-1200 mg, a felnőtteknek 800-1000 mg. Ehhez képest a banán 5-10 mg/100 g kalciumot tartalmaz, vagyis egy közepes banánnal, ami 118 g, mely 6-12 mg kalciumot vihetünk be a szervezetünkbe. Több évtizeddel ezelőtt egy kiadványban gépelési, vagy nyomdai hiba folytán 110mg/100g kalcium tartalom látott napvilágot. A köztudatban ez az érték a mai napig igen elterjed és fenn is maradt. A mai napig találkozhatunk vele különböző kiadványokban, szórólapokon, de internetes portálokon még 140mg/100g téves értékkel is.
Nógrádi Katalin dietetikus
Források:Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat; Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008
USDA ; http://obstundgemuse.de/;Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Ásványi anyagok a táplálkozásban
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com