Csipkebogyó: a legjobb természetes C-vitamin forrás
A csipkerózsa bogyótermése az egyik legismertebb gyógynövény, C-vitamin-tartalma miatt az egyik legkeresettebb gyógynövény. Mit kell tudnunk róla? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A nálunk leginkább elterjedt vadrózsa és rokon fajai főként a hegyvidékek, kopár, cserjés domboldalain, erdőszélen, legelőkön nőnek, másutt sövénynek ültetik, kultúraként is. Szinte bárhol megtalálható!
Csipkerózsa, csipkebogyó, vadrózsa (Rosa canina)
Küllemi leírás: A cserje 2-3 m magasra megnő, ágaik ívesen hajló, tüskés ágak. A levelek összetettek, 5-7 levélkéből és szárnyaltak. A virág 3-4 cm átémrőjű, ötös szimmetriájú, fehér vagy halványpiros színű, május-júniusban virágzik. Termése álbogyótermés, tojás, körte vagy gömb alakú, húsos falú, éréskor meggypirosra színeződik.
Milyen drog készül belőle: a fenti álbogyótermés képezi a drogot, részben egyszerűen megszárítva, részben pedig tisztított formában, (magokat, szőröket eltávolítják), mint csipkehús.
Mit tartalmaz: kb. 0,5-1% C-vitamint, 10-20% cukrot, 10% pektint, 3% alma- és citromsavat, vasat, magnéziumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban egyéb vitaminokat.
Mire alkalmazható a csipkebogyó kivonata?
Felhasználásának igen tág tere van: gyakran teaként fogyasztják, de készül belőle íz, bor, pálinka, likőr, sőt készülhet mártás és leves is.
Főként C-vitamin tartalma miatt kedvelt, bármely más vad- vagy kerti növénynél többet tartalmaz! Tehát elsősorban a megfázásos, hűléses betegségek időszakában igen hasznos, ily módon "immunerősítő" is, de alkalmazható vese- és hólyagbántalmak, hurutos megbetegedések (bélhurut, hörghurut) esetén, valamint epe- és májproblémákban is.
Az élelmiszeriparban szintén kedvelt: szörpök, borok stb. formájában is kapható.
Forrás: www.egeszsegkalauz.hu
Fotó: pixabay.com