Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

64f1fc1233cf8645822690.jpg

Csodás változások: ezt tapasztalhatja meg, amint lemond a cukorról

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Végig követték, mi történik a szervezettel cukor nélkül egy nap, egy hét, egy hónap, illetve egy év elteltével.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Végig követték, mi történik a szervezettel cukor nélkül egy nap, egy hét, egy hónap, illetve egy év elteltével.
Sokak újévi fogadalma az ünnepi édességözön után, hogy kevesebb cukrot esznek ezután. A Focus online oldalán elmagyarázták, hogyan változhat a szervezete, ha mostantól lemond a cukorról.

Sokan próbálnak cukor nélkül élni

A magas cukorfogyasztás hosszú távon felelős lehet az elhízásért és a cukorbetegségért, ugyanis a folyamatosan ingadozó vércukorszint hosszú távon túlterheli az inzulintermelést. De a rossz alvás, a gyakori fejfájás, sőt a depresszió is lehet a vércukorszint állandó emelkedésének és csökkenésének a következménye.
És mivel a cukor kvázi gyengéd drogként hat az agyban azáltal, hogy aktiválja a jutalmazási rendszert, az édesevők egyre többet akarnak belőle – míg végül cukorfüggővé válnak.

A cukornak joggal rossz a megítélése: még gyors energiaszállítóként vagy az agy táplálékaként sem tolerálhatjuk igazán, hiszen szervezetünk a szénhidrátokat is képes átalakítani a szükséges glükózzá, ehhez nincs szüksége cukorra.

Milyen előnyei vannak a cukorról való lemondásnak?

Ezért mondja Stefan Kabisch, a Potsdam-Rehbrücke-i Német Emberi Táplálkozástudományi Intézet munkatársa:
"A szervezetünk teljesen jól boldogul cukor nélkül is. A cukorról való radikális lemondás nem lenne különösebben megterhelő az anyagcserénk számára."

A pszichénk számára azonban igen: minél több cukor van valakinek az étrendjében, annál kifejezettebbek az elvonási tünetei, mint az ingerlékenység, fáradtság, fejfájás.

Az ízlelőbimbóinknak is hozzá kell szokniuk a cukormentes étrendhez, például az édesítés nélküli kávéhoz vagy a natúr joghurthoz.
Számos definíció létezik arra vonatkozóan, hogy mit jelent a cukortól való tartózkodás: Vannak, akik csak a süteményekről, édességekről és a kávéban, teában vagy házi desszertekben lévő háztartási cukorról mondanak le. Mások a gyümölcsökben lévő gyümölcscukrot és a késztermékekben lévő rejtett cukrokat is kerülik.

Ilyen változásokkal számolhat az idő előrehaladtával:
1 nap cukor nélkül
Nincs fizikai reakció
Aki megszokta az édes energialöketet reggelire (gyümölcsmüzli, tej, méz) vagy edzés előtt (banán), annak kezdetben hiányzik a megszokott energia. Vélhetően naponta többször kell elfojtani azt az érzést, hogy most feltétlenül szüksége van valami édesre. Fizikailag azonban nem történik semmi különös. Az egészséges ember anyagcseréje különösebb reakció nélkül elfogadja a cukor rövid ideig tartó hiányát.

1 hét cukor nélkül
több energia
jobb alvás
frissebb lehelet
Az első pozitív változások már három-négy nap után tapasztalhatók. A megkönnyebbült anyagcsere és a stabil vércukorszint több energiával jutalmazza meg a nap folyamán, az alvása mélyebbé, nyugodtabbá válik. Az addig szűk farmernadrág már egy kicsit lazábbnak hat, köszönhetően annak, hogy a cukormentes étrend összességében kevesebb kalóriát biztosít.

A leheletünk frissebb, mert a szájüregi baktériumok kevesebb táplálékhoz jutnak, és cukor nélkül kevésbé szaporodnak. Az édesség iránti vágy ekkorra azonban különösen erős. Friss gyümölcs vagy egy szelet cukrozatlan sütemény lecsillapíthatják a cukor itánti vágyat.

1 hónap cukor nélkül
kevesebb bőrhiba
stabil vérnyomás
fogyás
Most már a fizikai javulás is mérhető. A túlzott cukorbevitel miatti hirtelen inzulinfelszabadulás nélkül a szív is nyugodtabban ver, a vérnyomás stabilan jó tartományban marad. A fogyás észrevehető. A cukor elősegíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, a bőrhibák, pattanások megjelenését a bőrön - így a cukor megvonásával az arcszín egyenletesebbé, a bőr rugalmasabbá válik. Mindez együttesen növeli az általános közérzetet, fittséget.

2018 végén a WDR "Markt" programjában hét főből álló kislétszámú tesztcsoporttal vizsgálták, hogy a különböző cukortól való tartózkodás hogyan hat a testsúlyra és a vérértékekre. Az édességek és cukrozott italok elhagyásától a radikális cukor- és szénhidrátkerülésig minden alany állapota négy héten belül javult: fogytak, méghozzá testzsírból, nem pedig izomtömegből. Néhány rizikócsoportba tartozó jelöltnél javult a koleszterinszint, illetve a vércukorszint. Emellett minden vizsgálatban résztvevő észrevette, hogy ízérzékelése a kísérlet során finomodott.

1 év cukor nélkül
csökken a civilizációs betegségek kockázata
Ekkorra az agy végre megszabadul a cukorfüggőségtől. A nassolás már nem okoz örömet, mert az ízlelőbimbók az édesített ételeket túlzottan cukrosként érzékelik.

Aki ilyen sokáig bírta cukor nélkül, az a jövőben is könnyen nélkülözheti
Hosszú távon azok, akik tartózkodnak a cukortól, minden egészségügyi előnyhöz jutnak – derült ki egy tavalyi nagy amerikai tanulmányból. A kutatók olyan kísérleti alanyokat hasonlítottak össze (körülbelül 1200-as mintában), akik genetikailag voltak képesek csak igen kevés glükóz felhasználással élni, ami a gyakorlatban a cukorról való tartós lemondásnak felel meg.

Az alacsony cukorfogyasztású embereknél 57 százalékkal alacsonyabb volt a kóros elhízás és 42 százalékkal a cukorbetegség kockázata. A szívelégtelenség kockázata 47 százalékkal, a korai halálozás kockázata pedig 34 százalékkal volt alacsonyabb.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal