Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

637df54704268913927838.jpg

Echinacea: így segíthet a megfázásos időszakban a kasvirág

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Az Echinacea enyhítheti a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Számos tanulmány igazolja, hogy segíthet a fertőzések és a vírusok elleni küzdelemben, mely gyorsabb felépüléshez vezethet. A kasvirág tele van olyan növényi összetevőkkel, melyek antioxidánsként funkcionálnak, mint például flavonoidok és a kávésav-származékok. Ezek segítenek a szervezetnek felvenni a harcot az oxidatív stresszel, mely krónikus betegségek, cukor-, és szívbetegség kialakulásához is vezethet.

A legtöbb bizonyíték a bíbor kasvirág hatásosságával kapcsolatban áll rendelkezésre

Több klinikai vizsgálat alapján megállapítható, hogyEchinacea alkalmazásával csökkenthető a megfázásos betegségek kialakulásának kockázata, és lerövidülhet a gyógyuláshoz szükséges idő. Keskenylevelű és a bíbor kasvirágot tartalmazó teával megfázásban és influenzában is gyorsítani lehet a tünetek enyhüléséhez szükséges időt. A három faj közül a bíbor kasvirág az egyetlen, amelyet külsőleg is alkalmaznak: föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet. A keskenylevelű kasvirág speciális kivonata egy klinikai vizsgálat szerint csökkenti a szorongást.

A bíbor kasvirág más néven Echinacea purpurea immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták.

Fertőzés megelőzésére, gyulladás kezelésére is bevált, elismert, engedélyezett gyógynövény.


Vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén. Alkalmazása biztonságos; hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly az Év Gyógynövényének a bíbor kasvirágot választotta. A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amely világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Hazánkban gyógy - és dísznövényként egyaránt termesztik. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere hivatalos.

Miben segíthet a kasvirág?

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés (pattanásos) bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák. A bíbor kasvirág növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevői között egyaránt megtalálható. Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is. A poliszacharidok és az alkamidok gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkeznek.
Az Echinacea purpurea nemspecifikus immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. A humán vizsgálatok többségében két standardizált készítményt, az E. purpurea föld feletti részének présnedvét, illetve egy összetett terméket (az E. purpurea, az E. angustifolia, a Thuja occidentalis és a Baptisia tinctoria kivonatainak kombinációját) alkalmaztak.

Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felsőlégúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felsőlégúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

Az echinacea használatának kockázatai

Az Echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságosa WebMD adatai szerint. Az esetleges mellékhatások közé tartozik a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.
Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott távol maradni az Echinacea tartalmú készítményektől, mivel az immunrendszerre gyakorolt hatása ronthat állapotukon. Mivel az Echinacea növeli az immunrendszer hatékonyságát, csökkentheti az immunrendszert gyengítő gyógyszerek hatását, ezért szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára. A gyógynövényt tartalmazó készítmények csökkenthetik a máj és a test gyógyszerlebontó-képességét. Ha gyógyszer szedése mellett szeretnél Echinacea-t alkalmazni, mindenképpen beszéld meg kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel, mivel az csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.

Hivatkozás:
https://www.facebook.com/MgytGyogynovenySzakosztaly/posts/1553410654807357
http://www.gyogynovenylap.hu/bibor-kasvirag-az/?fbclid=IwAR1iCuPIHlfXmT5h5Ya2Txt8Pei49rRLcCew836ArqVHZU0adPDD1ut1n44

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal