
Egy marék rukkola, és többet tesz az egészségéért, mint gondolná
A rukkola több, mint egy díszítőelem a tányéron. A rukkola - vagy borsmustár - , a keresztesvirágúak családjába tartozó, csípős aromájú zöld ínyencség, amelynek több évszázados gyógy- és kulináris múltja van. Már az ókor rómaiak és egyiptomiak is értékelték emésztést segítő, vízhajtó tulajdonságait — sőt, afrodiziákumként is ismert volt. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Tápanyagdús, mégis könnyed választás
A rukkola akár napi étrendünk része is lehet, hiszen alacsony kalóriatartalmú (1 csésze mindössze 5 kcal) és rendkívül gazdag mikrotápanyagokban: A-, C-, K-vitamin, folát, kalcium, magnézium, kálium, vas, karotinoidok és antioxidánsok találhatók benne.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás
A rukkola bőségesen tartalmaz antioxidánsokat, mint a flavonoidok (pl. kvercetin), karotinoidok (lutein, zeaxantin), és glükozinolátok, melyek segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ezzel hozzájárulhat a krónikus betegségek – szívbetegség, rák – megelőzéséhez.
Csont- és szív-érrendszer támogatása
A magas K-vitamin-tartalom elősegíti a csont mineralizációját, míg a folát és a kalcium együtt támogatják a csontok egészségét. Emellett a benne található nitrátok és flavonoidok — mint például a kvercetin — segíthetnek a vérnyomás szabályozásában és koleszterinszint csökkentésében, ami igen fontos szív- és érrendszeri védelem.
Emésztés és bélflóra támogatása
A rukkolában található élelmi rostok, valamint keserű vegyületek (mint glükozinolátok) segítik a bélmozgást, támogatják a bélflóra egyensúlyát és enyhíthetik emésztési panaszokat, például puffadást, hasmenést vagy székrekedést. Emellett enyhe prebiotikus hatása révén a jó baktériumok szaporodását is támogatja.
Kiknek érdemes óvatosan fogyasztaniuk?
Mivel magas a K-vitamin tartalma, így gátolhatja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását, így azok, akik régebbi típusú készítményeket szednek, törekedjenek arra, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint vigyenek be.
Óvatosan fogyasszák azok is, akik a keresztesvirágú zöldségekre érzékenyeknek, mivel náluk hasi diszkomfort előfordulhat — ilyenkor célszerű fokozatosan bevezetni az étrendbe.
Mediterrán rukkolás saláta gránátalmával és dióval
Hozzávalók (2 adaghoz):
100 g friss rukkola
1 kisebb kígyóuborka
10–12 szem koktélparadicsom
½ gránátalma (magjai)
50 g feta sajt (vagy kecskesajt)
1 marék dió (durvára törve, pirítva)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál balzsamecet
só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
1A rukkolát alaposan mossa meg, majd szárítsa.
2A koktélparadicsomot vágja félbe, az uborkát szeletelje vékony karikákra.
3A diót száraz serpenyőben röviden pirítsa meg, hogy intenzívebb íze legyen.
4Egy nagy tálban keverje össze a rukkolát, uborkát, paradicsomot, gránátalma-magokat és a pirított diót.
5Morzsolja rá a feta sajtot.
6Az öntethez keverje össze az olívaolajat, a citromlevet, a balzsamecetet, sót és borsot, majd öntse a salátára.
7Finoman forgassa át, hogy minden alapanyag bevonódjon az öntettel.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: EgészségKalauz