Éhezés nélkül szeretne fogyni? Apró változtatásokkal is nagy eredményt érhet el
A sikeres fogyás titka egyszerűbb, mint gondolnánk: ezeken a dolgokon kell változtatnunk ahhoz, hogy elérjük és megtartsuk az ideális testsúlyt! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Sally Barker táplálkozási terapeuta ad nekünk pár tippet.
Fogyasszon több fehérjét!
Gyakori probléma, hogy mindennap, szinte ugyanabban az időpontban kívánjuk az édességet. Például előfordulhat, hogy délutánonként ránk tör a fáradtság, amit édességgel próbálunk orvosolni. Ezen úgy változtathatunk, ha fehérjében gazdag ételeket fogyasztunk reggel és délben, így elkerülhetjük, hogy ebéd után lemerüljön az energiaszintünk.
A diéta nem a koplalásról szól: élvezzük az ízeket
Fontos, hogy étkezés közben az ételre koncentráljunk, ne szörfözzünk közben a neten, ne olvassunk, ne tévézzünk és ne dolgozzunk. Mikor volt legutóbb, hogy valóban élveztük az ízeket? Amennyiben evés közben máshol jár az eszünk, akkor az sem tűnik fel, hogy több ételt fogyasztunk, mint amennyire valóban szükségünk lenne.
Főzzünk gyakrabban, ha fogyni akarunk
Főzés közben szinte már az ételek illatától "jól lehet lakni", ezért kisebb adag is elég ahhoz, hogy elégedettnek érezzük magunkat az étkezés végén. Nem beszélve arról, ha magunk készítjük a fogásokat, akkor egészséges és kalóriaszegény hozzávalókból állíthatjuk össze az ebédet vagy a vacsorát.
Aki diétázik, ne spóroljon az idővel
Azzal is csökkenthetjük az étvágyunkat, ha többször és nyugodtan rágjuk meg a falatokat. Ezzel ugyanis az agyunknak van ideje elemezni azt, hogy elegendő ételt fogyasztottunk-e. Sally Barker azt tanácsolja, hogy étkezés közben többször tegyük le az evőeszközöket a kezünkből, ezzel a módszerrel folyamatosan figyelmeztetjük magunkat a lassabb tempóra, ami egy idő után természetes része lesz a táplálkozási szokásainknak.
Mindig üljünk le
Keressünk egy csendes és nyugodt helyet az étkezéshez, ahol kényelmesen leülhetünk, így könnyebb lesz az ételre koncentrálni. Falatozás előtt vegyünk néhány mély lélegzetet, ez segít elterelni a figyelmünket a problémákról. Érdemes tudni, hogy a stresszhormonok – adrenalin, noradrenalin, kortizol – gátolják a tápanyagok megfelelő emésztését, a vitaminok és a tápanyagok felszívódását. Ezért olyan fontos, hogy étkezés közben nyugodtak és kiegyensúlyozottak legyünk.
Kisebb tányérok
A szakértő szerint úgy tudjuk a legkönnyebben csökkenteni az ételek adagját, ha kisebb tányérokat használunk. Ezzel a kis csalással elhitetjük magunkkal, hogy mivel tele a tányérunk, így nem eszünk kevesebbet a szokásosnál.
Tányérból nassoljon aki diétázik
Sokkal nehezebb nyomon követni azt, hogy pontosan mennyi kekszet vagy cukorkát ettünk meg, ha folyamatosan a zacskóból csipegetjük a nasit. Ezért fontos, hogy fogyasztás előtt mindig tegyünk ki egy tálra néhány darabot az édes vagy sós falatokból. Ha elfogyott, akkor pedig gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb tányér kalóriabombára?
Keressünk új utakat
Amennyiben gyakran előfordul, hogy édességgel jutalmazzuk meg magunkat egy-egy fárasztó nap után, akkor itt az ideje, hogy ezen változtassunk. De hogyan csillapíthatjuk az érzelmi étvágyunkat? Először is vegyük sorra azokat a kellemes és szórakoztató elfoglaltságokat, amelyek nem az ételek körül forognak. Hívjuk fel például az egyik barátunkat és meséljük el neki, milyen volt a napunk. Esetleg olvassunk el egy jó könyvet, nézzünk meg egy izgalmas filmet, vagy csak egyszerűen vegyünk egy forró, illatos fürdőt.
Legyen rend és tisztaság
Pszichológiai kutatások igazolják, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, amennyiben rend és tisztaság van a konyhában.A PsyBlog beszámolója szerint a felmérésben szereplő személyek egy része tiszta környezetben étkezett, míg a többiek olyan helyen, ahol rendetlenség volt. A kutatásból kiderült, hogy 10 perc alatt kb. 65 kalóriával ettek többet azok a jelentkezők, akik körül káosz volt a konyhában. A szakértők szerint rendetlen környezetben hamarabb elveszítjük a kontrollt, ezért kevésbé figyelünk arra, hogy miből mennyit eszünk.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay