Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5b4a4db766f70.JPG

Ekcémával küzd? Csökkentse a stresszt az életében!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség

Bőrviszketés, bőrpír, apró hólyagos kiütések. Az ekcéma rengeteg embert érint, azonban keveset tudunk róla és kiváltó okairól. Sokan azt gondolják, hogy fertőző betegségről van szó, ám valójában az ekcéma nem más, mint a bőr felszínes gyulladása. De mégis hogyan szabadulhatunk meg a makacs kiütésektől? olvasható a glamour.hu-n. 

Míg legtöbben csodakrémekkel és pirulákkal próbálkoznak, a szakemberek szerint gyakran a stressz áll a betegség hátterében. Ha végleg le akarunk számolni az ekcémával, a tünetek helyett a kiváltó okot kell megszüntetnünk.

"A panaszokat okozhatja a bőrrel érintkező anyagok, pl. savak, lúgok irritatív hatása, amelyek közvetlenül károsítják a hámsejteket, de akár allergiás reakció is, amelyet a bőrre kerülő allergén anyagok, például kozmetikumok, hajfestékek, ékszerek válthatnak ki. Ám kevesen tudják, hogy a tüneteket akár a szervezetben lévő baktérium vagy gomba okozta gyulladás (góc), ételérzékenység, az alsó végtagok visszérbetegsége és a stressz is okozhatja vagy fokozhatja. Ezért nagyon fontos, hogy szakember segítségével megtaláljuk a kiváltó okokat, és megkezdődjön a megfelelő kezelés" – árulta el dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa”

A pszichés stressz nemcsak lelki, de fizikai tüneteket is okozhat. A gyomorpanaszok, szorító mellkas vagy a magas vérnyomás mellet a bőrön is jelentkezhetnek a stressz által kiváltott tünetek, akár ekcéma formájában. A stresszhormonok ugyanis hatással vannak az immunrendszerünkre, és ez befolyásolhatja az ekcéma kialakulását, kiújulását.

És hogy hogyan enyhíthetjük a mindennapi stresszt? Első lépésként álljunk meg egy percre, és vizsgáljuk meg a feszültséget okozó helyzeteket. Mi az, ami a legtöbb szorongást okozza, hogyan tehetünk ellene? A szakemberek azt javasolják, figyeljünk oda a bioritmusunkra és az életvitelünkre. A sport kiváló feszültséglevezető, ráadásul boldogsághormonokat is felszabadít, és segít a gondolatok kitisztításában. Szintén fontos a pihentető alvás és az egészséges, vitamindús táplálkozás, valamint a káros szenvedélyek, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése. Utóbbi kettő egyaránt fokozhatja az ekcéma tüneteit.
 
Forrás: glamour.hu
 
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal