Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

641207e994be7200168796.jpg

Elfeküdte a nyakát? Így enyhítheti a fájdalmat

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Gyakori, hogy borzasztó nyaki fájdalommal és merevséggel ébredünk, aminek legtöbbször az a banális oka, hogy rossz pózban alszunk. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

De hogyan enyhíthetjük, és előzhetjük meg legközelebb a nyakfájdalmakat? Az ébredés utáni nyakfájás és nyaki merevség általában nem igényel orvosi vizsgálatot, a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik a nyaki fájdalom. Természetesen, ha a probléma krónikussá válik, vagyis rendszeresen, akár heti több alkalommal azt tapasztaljuk reggelente, hogy beállt a nyakunk, fájdalmas a mozgás, esetleg be is szűkült a mozgástér, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Gyors enyhülés a nyaki fájdalomra

Néhány egyszerű, otthon is könnyedén alkalmazható módszerrel gyorsan enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

· A hideg borogatás, a jegelés segít csökkenteni a nyakizmok gyulladását. A jegeléshez használhatunk speciális, hideg-meleg gélpárnát (ezt gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz üzletekben, drogériákban 1000-2000 Ft-ért beszerezhetjük), de akár vékony törülközőbe csavart fagyasztott zöldborsót is. Ezek pontosan képesek idomulni a fájó területhez. Alkalmanként 20 percig tartsuk a borogatást a nyakon.

· Ha a nyaki fájdalom több, mint 12 órája tart (vagyis, ébredés után kezdődött és estére sem javult), akkor meleg borogatást is tehetünk az érintett területre, szintén 20 percre. Ez nyugtató, relaxáló, izomlazító hatású.

· Próbálja meg óvatosan megmasszírozni a nyakat, végezzen néhány nyújtógyakorlatot. Ezzel felpezsdíthetjük a vérkeringést, és segíthetünk a bemerevedett izmoknak, hogy visszanyerjék a természetes lazaságukat. Előfordulhat, hogy a fájdalom miatt egy-egy nyújtást nem tudunk elvégezni, vagy nem tudjuk „végigvinni” a mozdulatot. Ne is erőltessük ezt! Jobb, ha fokozatosan nyerjük vissza a nyak mozgékonyságát.

· Amennyiben a fájdalom szinte elviselhetetlen, vagy jelentős mértékben korlátozza a mozgást, akadályozza a mindennapi tevékenységeinket, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is bevehet.

Így előzheti meg, hogy elaludja nyakát

Változtassa meg az alvási helyzetünket! Persze, mindenki forgolódik éjszakánként, de legalább azokban a pillanatokban, amikor félig-meddig magunknál vagyunk, változtassunk a pozíciónkon. Bár a legtöbb esetben a hason fekvés okozza a reggeli nyaki fájdalmat és merevséget, az oldalt fekvés is megterhelheti a nyakat és a gerincet. Próbáljunk meg inkább a hátunkon feküdni!

Ha oldalt fekszik, tegyen egy párnát a térdei közé. Ezzel segíthetjük, hogy a gerinc nyaki és háti szakasza egy szintbe kerüljön.
Aludjon tollal töltött vagy memóriahabos párnán! Ezek hatékonyan képesek idomulni a fejhez és a nyakhoz, biztos támasztékot nyújtanak nekik. A túl puha és a túlságosan kemény párna egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy reggelente bemerevedett és fájó nyakkal ébredjünk.

Nap közben is ügyeljen a tartására. Figyeljen arra, hogy ne legyünk túl sokáig ugyanabban a testhelyzetben, időről időre álljunk fel a számítógép vagy a tévé elől. Ilyenkor mozgassuk át a nyakat és a vállakat, végezzünk néhány nyújtógyakorlatot!
Korlátozza az okostelefonok, táblagépek használatával töltött időt. Amikor ezeken olvasunk, böngészünk, játszunk, megfeszített pozícióban tartjuk a nyak és a váll izmait, így azok könnyen elfáradnak.

Okostelefon használatánál igyekezzen azt szemmagasságban tartani. Beszélgetés közben ne szorítsa a válla és a füle közé a telefont!

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal