Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Elhízás és diabetes elleni szer áfonyából

Témakörök:

Kanadai kutatók kimutatták, hogy az erjeszett áfonyalé képes megállítani az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának folyamatát.

A Montréal-i és a Moncton-i Egyetem együttműködésében egy észak amerikai fekete áfonyafajta levét a gyümölcs héján található baktériumokkal erjesztették. “Állatkísérletekben kimutattuk, hogy ez a módosított áfonyalé csökkenti a vércukorszintet, ezzel megvéd a cukorbetegség, és az elhízás kialakulásától” – mondja Pierre S. Haddad, gyógyszertan professzor, az International Journal of Obesity folyóiratban megjelent cikk szerzője.   

Az állatkísérletekben elhízásra, inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre, és magas vérnyomásra hajlamos egereket vizsgáltak, amik a humán megbetegedéseknek is tökéletes modelljei. Megfigyeléseik szerint a biotranszformált áfonyalét az ivóvizükbe juttatva, csökkenthető volt az egerek táplálékfelvétele és testsúlya. “Az erjesztett áfonyalé fogyasztása fokozatosan a vércukorszint szignifikáns, három nap alatt 35 százalékos csökkenését eredményezte a cukorbeteg egerekben” – teszi hozzá egy másik kutató, Tri Vuong.    

A biotranszformálást a feketeáfonya héjáról kinyert Serratia vaccinii nevű baktériumtörzzsel végezték, ami növeli a gyümölcs antioxidáns hatását. A kutatók remélik, hogy új gyógyszer lesz fejleszthető az ily módon átalakított áfonyaléből.

Termékajánló:

Vércukormérő csomag, TD-4209

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal