Érik a szőlő, de nem mindig tesz jót: ilyen esetekben nem ajánlott a fogyasztása
Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szőlőlevet nem szabad egyszerre nagy mennyiségben inni, bizonyos betegséggel küzdők számára. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A szőlő évezredek óta az étrendünk része, ugyanúgy szerepel a Bibliában, mint az ókori egyiptomi hieroglifákon, a görögök és rómaiak mítoszaiban. Fogyaszthatjuk nyersen, nassolni valóként, keverhetjük salátákba, süthetjük süteményekbe, készíthetünk belőle lekvárt is, a mazsola pedig a legtöbb háztartásban mindig ott van a kamrában. A szőlő kapcsán természetesen a borról sem feledkezhetünk meg, ez az alkohol talán a legnépszerűbb a világon.
A szőlőt magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt természetes gyógyszernek is tekintik, de a szakértők szerint a szőlő gyógyító tulajdonságainak 10%-át tartósítással tartják fenn, legyen szó lekvárról, befőttről vagy borról.
Tudnunk kell viszont azt is, hogy a szőlő kúraszerű fogyasztása csak bizonyos személyek számára ajánlott, mert a túlzott szőlőevés akár elhízáshoz is vezethet, illeve ha a szőlőkúrát nem az előírásoknak megfelelően tartjuk, nem kívánt hatást gyakorolhat a belekre, akár székrekedést is okozhat az arra hajlamosoknál.
A nagy mennyiségű szőlő fogyasztása nem ajánlott:
cukorbetegeknek;
súlyos vesebetegeknek;
azoknak, akik vízvisszatartási problémákkal küzdenek;
krónikus vastagbélgyulladásban szenvedőknek.
“A szőlőnek nagyon magas a cukortartalma, melynek következtében a szőlőlé egy magas kalóriatartalmú ital. Sőt, a szőlőlé elkészítésekor eltávolítják a legegészségesebb részeket a magokat, és a héjat. Ekkor a glikémiás terhelés kisebb a szőlőben, mint a szőlőlében, éppen ezért a cukorbetegek számára inkább szőlőt ajánlott fogyasztani, de csak kis mennyiségben. A vörös szőlőből nyert gyümölcslé azok számára sem ajánlott, akik vérszegénységben szenvednek, mert vegyi összetétele következtében csökkenti a vasszintet” – mondta Corina Zugravu táplálkozási szakember.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com