Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

62df656746460243790174.jpg

Ezek az ételek lehetnek gyógyhatással a krónikus betegségekre

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Az ételek bizonyos értelemben lehetnek gyógyszerek? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


Sokak számára ez egy újonnan megjelent teória, de számos kultúrában évszázadok óta létező hozzáállás az, hogy az ételek nagyban hozzájárulhatnak az egészséghez. Betegségek megelőzését és kezelését tekintve is jótékony hatással lehet az étrend, de ezt sokan megkérdőjelezik. Ennek tisztázására az “élelmiszer, mint gyógyszer” megközelítés előnyeit és hátrányait érdemes figyelembe venni.

Az étrend befolyásolhatja az egyén egészségét

Ezt a tényt világszerte elismerik a szakemberek. A megfelelő táplálkozás nagy mértékben összefügg az erős immunrendszerrel, támogatja a terhesség biztonságosabb lefolyását és a szülést, alacsonyabb a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint az egészségesen táplálkozók hosszabb ideig is élhetnek.

Egyes ételek előnyei, hátrányai

Az American Heart Association nemrégiben fogalmazott meg egy étrendre, életmódra vonatkozó ajánlást, miszerint a

gyümölcsökben
zöldségekben
teljes kiőrlésű gabonákban
hüvelyesekben

alacsony zsírtartalmú tejtermékekben
és növényi alapú vagy sovány állati fehérjékben gazdag étrend támogathatja a szív- és érrendszer egészségét.

Ez azáltal történhet, hogy csökkentheti azon kockázati tényezők előfordulását, amik felelősek lehetnek egyes betegségek kialakulásáért. Ilyen az előbb említett szív- és érrendszert érintő problémákon túl a gyulladás, az emelkedett koleszterinszint és a magas vérnyomás.

Ezzel szemben krónikus gyulladást válthat ki a szervezetünkben olyan termékek fogyasztása, amelyek hozzáadott cukrot, telített és transzzsírokat, valamint túl nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak. Ez a krónikus gyulladás rizikófaktora lehet szívbetegségeknek, valamint felelhet a 2-es típusú cukorbetegségért és bélrendszeri panaszok megjelenéséért is.

Diéták

Létezik több olyan (további kutatásra váró) diéta is, melyet egyes szakemberek elismernek, és támogatnak, mert adott problémákra nézve előnyös hatást mutató eredményeket produkáltak. Ilyen egészségügyi előnyökkel járó étrend lehet például a mediterrán diéta és a DASH (magas vérnyomás helyreállítására szolgáló diéta).
Ha nem is minden esetben gondolnak konkrét diétára az orvosok, de bizonyos panaszoknál elsősorban ők is életmódbeli, étrendbeli változtatásokat javasolnak (pl. policisztás petefészek szindrómánál = PCOS). Ezt tehetik akár megelőzésképp, a terápia részeként vagy kezelések mellé.

“Funkcionális élelmiszerek”

A gyógyászati tulajdonsággal rendelkező élelmiszereket valamilyen mikrotápanyag vagy biomolekula tartalmuk miatt hívnak funkcionálisnak. Ezek olyan anyagokat hordozhatnak nagyobb mennyiségben, melyek egy meghatározott egészségügyi problémára hatással lehetnek. Ide tartoznak különféle gyógynövények, fűszerek, hüvelyesek, diófélék, magvak, gyümölcsök, zöldségek.

Ezekben a betegségekben diétázzon

1. Cukorbetegség: Az étrend minőségének javítása segíthet a betegségek tüneteit csökkenteni, és javítani az életminőségen. E konkrét esetben például az élelmi rost mennyiségét növelve csökken a vércukorszint, így az ezzel összefüggő problémák (ideg- és érkárosodások) kialakulásának az esélye is. Ez egy tényeken alapuló orvosi táplálkozásterápia, mely egyértelműen bizonyítja az étrend fontosságát bizonyos krónikus betegségek esetében.
2. Zsírödéma (lipoedema): Ez a jelenség az alsó végtagokban történő rendellenes zsírfelhalmozódást jelenti, mely fájdalommal, fáradtsággal, kényelmetlen érzéssel jár együtt. Egy tanulmány alapján arra lehet következtetni, hogy a módosított mediterrán diéta enyhíthet az előbb említett tüneteken.
3. Mellrák kezelés: Megfigyelték, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a mellrák kezelésekor tapasztalható negatív tüneteket, úgy, mint az émelygés, hányás, étvágytalanság.

Diétával spórolhat

Sajnos az utóbbi időben világszerte általánosan nőtt a betegségek előfordulása, így az egészségügyi költségek is magasabbak lettek. Amennyiben az étrend megváltoztatásával egy adott probléma megelőzhető, kezelőorvosa szerint befolyásolható, illetve a kezelés hatékonysága növelhető, érdemes próbálkozni vele, ezáltal a gyógyszerekre vonatkozó költségek csökkenthetők. Természetesen gyógyszerei elhagyását, módosítását kizárólag orvos javaslatra tegye, még akkor is, ha úgy érzi, sokkal jobban van.

Az “étel, mint gyógyszer” kifejezéssel óvatosan kell bánni

Nem mindenre gyógyír: A krónikus betegségek kialakulása elég összetett, függ genetikai és környezeti tényezőktől egyaránt. Az étrendváltozás egyes tüneteket csökkenthet akár hosszú távon is, de önálló terápiaként nem feltétlenül alkalmazható. Orvossal egyeztetve viszont a megfelelő kezelés támogatója lehet.
Félretájékoztatás: A közösségi média hatékony forrás lehet az egészségügy fejlődésében, sok tanulmány és hivatalos információ könnyebben elérhető az interneten szakemberek számára is. Ugyanakkor megtalálhatók rajta ellenőrizetlen tartalmak, amire nagyon oda kell figyelni. Óvatosan kell a nem megbízható oldalakat kezelni, és az ott fellelhető információkat szakmai oldalakon publikáltakkal is megerősíteni, és lehetőség szerint kikérni szakember véleményét.

Gyógyszerek és ételek jótékony és káros kölcsönhatása: Vannak olyan ételek, italok, melyek a gyógyszerek hatását befolyásolhatják. Célszerű erre figyelmet fordítani, mert a hatás erősödhet, gyengülhet, de teljesen el is maradhat. Érdekes példa ebben a témában a grapefruitlé. Ennek mellőzését az orvosok gyakran tanácsolják gyógyszerbételkor, mert gyengítheti azok felszívódását. Ezzel szemben egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a koleszterinszint-csökkentő sztatinok hatását fokozhatja.
Tehát körültekintőnek kell lennünk, amikor az ételek egészségre gyakorolt előnyeit szeretnénk kihasználni, orvossal egyeztetve egyes ételek, étrendek jótékonyan hasznosíthatók krónikus betegségben szenvedőknél is.

Dr. Szabó Linda
Gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal