Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

6464863014270351036771.jpg

Ezek az ételek növelik leginkább a túlevés esélyét

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Egy új kutatás szerint nem jó, ha túlságosan ízlik az étel. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a nagy energiatartalmú, nagyon ízletes ételek fogyasztása és a gyors evési tempó mellett nagyobb a kalóriabevitelt jelent, így pedig a túlsúllyal is nagyobb eséllyel számolhatunk:

"Egy, a Nature Food szaklapban megjelent új tanulmányban a kutatók 35 olyan személy adatait elemezték, akik két etetési vizsgálatban vettek részt. Minden résztvevő 18-50 év közötti, és az előző 6 hónapban stabil testtömegű volt.

A vizsgálatok során meghatározott étrendek keretében vagy minimálisan feldolgozott, nagyon változatos szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszereket adtak nekik, vagy közepes szénhidrát- és zsírtartalmúakat, amelyek az ultra-feldolgozott és minimálisan feldolgozott kategóriákba tartoztak. Arra kérték őket, hogy mindenből annyit egyenek, amennyit csak akarnak.

Összességében a kutatók így 2733 étkezésre vonatkozóan rendelkeztek teljeskörű adatokkal, beleértve azok energia- és fehérjetartalmát, az evés sebességét, valamint az elfogyasztott nagyon ízletes ételek százalékos arányát (ez utóbbiak definíció szerint magas zsír-, nátrium-, só-, cukor- vagy szénhidráttartalmúak voltak).

Végül azt találták, hogy minden étrend esetében az energiatartalom, az elfogyasztott nagyon ízletes élelmiszerek százalékos aránya és az evési sebesség mutatott összefüggést a fokozott energiabevitellel.

Azt is megfigyelték azonban, hogy a magasabb fehérjebevitel csak a feldolgozatlan és ultra-feldolgozott, mérsékelt szénhidrát- és zsírtartalmú étrendben mutat összefüggést a fokozott energiabevitellel.

A korábbi étkezés során fogyasztott fehérjemennyiség összefüggésben volt a következő étkezések nagyobb energiabevitelével az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú étrendben, de ilyen esetekben az ultra-feldolgozott étrend során csökkent az energiabevitel."

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal