Ezért együnk rendszeresen padlizsánt!
Sokáig egy kicsit elfeledett zöldségnek számított a padlizsán, de az elmúlt évtizedekben hazánkban is nagyon népszerűvé vált. Nemcsak azért érdemes rendszeresen fogyasztani, mert igen sokoldalúan elkészíthető, hanem azért is, mert az egészségünkre is jó hatással van! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Zöldség, amely tulajdonképpen gyümölcs: a padlizsán a paradicsom és a burgonya távoli rokona, melyet a világ szinte minden táján fogyasztanak. Ázsiai eredetű, Európába azonban csak a középkorba jutott el, és jellegzetes hozzávalója lett többek között a mediterrán vagy az észak-afrikai gasztronómiának. Nyersen keserű, de sokféleképpen elkészíthető, laktató zöldség, melyet akár húsmentes ételekhez is felhasználhatunk.
A padlizsán egy igazi vitaminbomba
A padlizsán kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag zöldség, magas rosttartalma hozzájárul például a megfelelő emésztéshez, és jó néhány krónikus betegség megelőzéséhez is. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, nagyobb mennyiségben találhatunk benne rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és K-vitamint is. A padlizsánban emellett olyan fitonutriensek is vannak, melyek antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően védik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz, bár nélkülözhetetlen velejárója a szervezetünkben végbemenő biokémiai folyamatoknak, akár súlyos betegségeket is okozhat, gyorsítja az öregedést, és növeli például bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is.
A padlizsánban található egyik legfontosabb hatóanyag a nazunin nevű vegyület, mely többek között a zöldség héjának ragyogó lila színét adja. A nazunin egyrészt erős antioxidáns, mely megvédi a sejtmembránokat a károsodástól.
A szívünkre is jó hatással van
Az oxidatív stressz a szív- és érrendszeri problémák, például az érelmeszesedés rizikóját is növeli, a rendszeres padlizsánfogyasztással azonban védhetjük a vérereinket is. Állatkísérletek során kiderült, hogy a padlizsán különösen jótékonyan hat akkor, ha emelkedett a vér koleszterinszintje. Egy kutatás során például magas koleszterinszintű nyulak két hétig minden nap 10 ml padlizsánlevet kaptak, ez pedig a vérük „rossz”, vagyis LDL-koleszterin-, illetve a triglicerid-szintjét egyaránt csökkentette. Egy másik vizsgálat során pedig 30 napon keresztül naponta kaptak padlizsánt az állatok, a kísérlet végére pedig egyértelműen javult a szívük egészsége. Meglepő módon a szívvédő hatás a nyers és a grillezett padlizsán fogyasztása esetén egyaránt érvényesült.
A padlizsánban található rostok nemcsak az emésztésünket javítják, de a vércukorszintre is kiegyensúlyozó hatással lehetnek. A rostok ugyanis lassítják a cukrok felszívódását a véráramba, így a vércukorszint sokkal egyenletesebb marad, és ezzel megelőzhető a vércukorszint hirtelen emelkedése, majd süllyedése. Ha tehát valaki padlizsánt eszik, tovább érezheti magát jóllakottnak, nem fog rátörni étkezés után rövid idővel a farkaséhség.
Forrás: www.egeszsegkalauz.hu
Fotó: pixabay.com