Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

66dd962e6074e535205176.jpg

Ezért érdemes naponta szőlőt enni - még a szívünket is védi!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

A szőlő az egyik legértékesebb őszi gyümölcs, mutatjuk, mi mindenben segíthet! A szőlő évezredek óta az étrendünk része, ugyanúgy szerepel a Bibliában, mint az ókori egyiptomi hieroglifákon, a görögök és rómaiak mítoszaiban. Fogyaszthatjuk nyersen, nassolni valóként, keverhetjük salátákba, süthetjük süteményekbe, készíthetünk belőle lekvárt is, a mazsola pedig a legtöbb háztartásban mindig ott van a kamrában. -  olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A szőlő kapcsán természetesen a borról sem feledkezhetünk meg, ez az alkohol talán a legnépszerűbb a világon.

Miért olyan értékes a szőlő?
A szőlőben számos olyan értékes tápanyag és fitonutriens található, melyek mind nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. A szőlő rendszeres fogyasztása jó néhány betegség megelőzésében szerepet játszhat, sőt van, aki egyenesen azt állítja, hogy a szőlőevés meghosszabbítja az életet. Sokat lehet olvasni arról, milyen fontosak a szervezetünk számára az úgynevezett antioxidánsok, melyek védik a sejtjeinket az oxidatív stresszel összefüggő károsodásoktól. Az oxidáció teljesen természetes, normális folyamat, melynek során szabad gyökök keletkeznek. Azonban bizonyos külső és belső hatások, az egészségtelen életmód vagy a környezetünkből származó toxikus vegyületek miatt a szabad gyökök aránya megnövekedhet, ez pedig bizonyítottan növeli jó néhány krónikus betegség kialakulásának a rizikóját, gyorsítja az öregedési folyamatok. Az antioxidánsok segítségével a szabad gyököket semlegesíteni lehet. A szőlőben nagy mennyiségben találhatunk antioxidánsokat, különösen a gyümölcs héja és a magja tartalmazza ezeket.

A szőlőben található antioxidánsok és más, a mikroszkopikus gyulladásokat csökkentő hatóanyagok talán a kardiovaszkuláris rendszerre vannak a legjobb hatással. A vérerek krónikus gyulladása összefügg az érelmeszesedéssel és érszűkülettel is, ezek pedig olyan súlyos szövődményekkel is együtt járhatnak, mint a szívroham és az agyvérzés. A tudósok a szőlő rendkívüli erejének tulajdonítják az úgynevezett francia paradoxon jelenségét, vagyis azt, hogy Franciaországban annak ellenére alacsonyabb a szívproblémák aránya, hogy a franciák étrendje zsírokban gazdag, ám a szőlő és a belőle készült vörösbor is rendszeresen az asztalukra kerül.

Segít a szívünknek
A kutatási eredmények szerint a szőlő szabályozza a vérnyomást, normalizálja a koleszterin- és vércukorszintet, megakadályozza, hogy az erek falán lerakódások (plakkok) alakuljanak ki, csökkenti a túlzott vérrögképződést és javítja a sejtek inzulinválaszát is. Az agyműködésre is pozitívan hat, például javítja az agy vérkeringését, segít megelőzni a memóriazavarokat és a demenciát is.
Annak is érdemes szőlőt vagy éppen szőlőlevet fogyasztania, aki a szeme egészségét szeretné megőrizni. A szőlő nagy szerepet játszik a makuladegeneráció és a retinát érintő betegségek megelőzésében, sőt ezt a védő hatását akkor is képes kifejteni, ha a látást a cukorbetegség és a túl magas vércukorszint veszélyezteti.

Azt se feledjük, hogy a szőlő rostokban és vízben is gazdag, vagyis az emésztésünknek is nagyon jót tesz, többek között a székrekedés megelőzésére, kezelésére is fogyaszthatjuk! A szőlőben található tápanyagok serkentik az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimek termelődését, a rostok pedig biztosítják, hogy a széklet rendszeres és könnyen kiüríthető legyen.
Mivel több ezer szőlőfajtát ismerünk, felmerülhet a kérdés, melyik a legegészségesebb, melyiket ajánlott választani. Bár mindegyik szőlőben bőségesen találhatunk értékes tápanyagokat, a szakemberek szerint inkább a sötétebb színű (piros, bordó) gyümölcsöt válasszuk, ezeknek általában magasabb az antioxidáns-tartalma. A mazsoláról sem kell lemondanunk, azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a mazsola nem „helyettesíti” a szőlőfogyasztást, az aszalással ugyanis megnő a szőlő cukortartalma, a tápanyagtartalma azonban csökken.

Összegezve
A szőlő, évezredek óta jelen van az emberiség életében, és számos formában fogyasztható.
A szőlőben található antioxidánsok és fitonutriensek számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a szív- és érrendszer védelmét.
A szőlő rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, normalizálni a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet, valamint javítani az agyműködést.
A szőlő rostokban és vízben gazdag, így segít az emésztésben, valamint szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében is.
A sötétebb színű szőlő, mint például a piros vagy bordó szőlő, általában magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és javasolt a fogyasztása.


Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

602bb2e0af0cf477703987.jpg

Ezt jelentik a rövidítések a leleten