Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

60354727acabb716634123.jpg

Ezt teheti migrén ellen

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Akinek volt már migrénes rohama, valószínűleg nem kívánja újra átélni a fájdalmat, a hányingert, a szédülést és az egyéb kellemetlen tüneteket. A migrén azonban általában nem egyszer jelentkezik, hanem időről időre visszatér. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Havonta több millió embernek van migrénes rohama világszerte, és rengetegen vannak olyanok, akiknél a fejfájás annyira erős, hogy a munkájukat, hétköznapi tennivalóikat sem tudják elvégezni. A migrén tünetei közé tartozik a nagyon erős fejfájás, a hányinger vagy hányás, a fény-, hang- és szagérzékenység, a látászavarok, és az általános gyengeség, rosszullét. A migrénesek részénél úgynevezett aura is kialakulhat, ami akár előre is jelezheti a rohamot.
A migrén gyógyszerrel kezelhető, de sajnos nem minden esetben használnak a fájdalomcsillapítók. Néhány egyszerűbb házi módszerrel azonban sokat tehetünk, részben a rohamok megelőzéséért, részben pedig azért, hogy a migrén elviselhetőbb legyen.

Így enyhítsük a migrénes tüneteket!

A gyömbért elsősorban a gyomor gyógyítójának tartják, de gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, és a tapasztalatok szerint a hányingert is csökkenti. Ez a panasz nagyon gyakran kíséri a migrénes rohamot. Egy 2014-es kutatásból pedig kiderült, hogy a gyömbér a migrénes roham hosszát és a fájdalom intenzitását egyaránt képes enyhíteni. A fájdalom csillapításához készítsünk gyömbérteát: nagyjából fél hüvelykujjnyi friss gyömbért reszeljünk le, tegyük 3 deci vízbe, majd forraljuk fel. Hagyjuk 10 percig hűlni, majd szűrjük le, és kortyolgassuk el a teát.

Az erős kávé is enyhítheti a fájdalmakat, a benne található koffein a vérerekre és bizonyos receptorokra egyaránt hatással van. A kávéval azonban érdemes óvatosnak lenni: a koffein (különösen a túl nagy mennyiség) egyes embereknél nem enyhíti, hanem kiváltja a migrént!

Az egyik legegyszerűbb, egyben leghatásosabb módszer a migrénnel összefüggő fájdalom csillapítására a hideg borogatás. Tegyünk jeges vizes törülközőt (vagy néhány, vékonyabb törülközőbe csavart jégkockát, esetleg fagyasztott, zacskós zöldborsót vagy kukoricát) a homlokunkra, esetleg a nyakunkra, tarkónkra. Tartsuk ott 10-15 percig. Szükség szerint ismételhetjük!

A migrénes roham megelőzése

Bár azt még mindig nem tudják pontosan, hogy mi váltja ki a rohamokat, sok migrénesnél egyértelműen megállapítható, hogy milyen körülmények, ételek, italok növelik a sokszorosára a roham rizikóját. Gyakori ún. trigger például a csokoládé, a vörösbor, az érett sajtok, a tojás, a mesterséges édesítőszerek, illetve bizonyos adalékanyagok, de az időjárás változásai, hölgyeknél pedig a menstruációs ciklus bizonyos szakaszai is migrént okozhatnak. Természetesen, nem lehet minden triggert elkerülni, de ha figyelünk például az étkezésünkre, akkor jó eséllyel csökkenthetjük a rohamok kialakulásának esélyét.


Ha a migrén a menstruációs ciklussal van összefüggésben (vagyis például a menstruációt megelőző napokban vagy az ovuláció környékén alakul ki), a magnézium pótlása segíthet a megelőzésben. Kutatások szerint a magnéziumhiány is hozzájárul ahhoz, hányszor van valakinek migrénje, ezért érdemes több magnéziumban gazdag ételt enni, vagy megfontolni a magnézium étrend-kiegészítő szedését.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 

   

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal