Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Félrediagnosztizált asztmás esetek

Témakörök:

Az asztmás kanadaiak egyharmadát valószínűleg tévesen diagnosztizálta asztmásnak orvosuk, olvashatjuk egy kedden megjelent tanulmányban, mely a fejlett országokban a nem megfelelően elvégzett vizsgálatokat okolja az asztmás esetek számának ugrásszerű növekedéséért.

„Az orvosuk által asztmával diagnosztizált emberek közel harmada valójában nem is asztmás” – állítja a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) folyóiratban megjelent tanulmány. „Az eredmények azt sugallják, hogy a fejlett országokban, így Kanadában is túldiagnosztizálják az asztmát.” Ezek szerint világszerte emberek milliói szedik a költséges gyógyszereket és változtatnak életmódjukon feleslegesen, hogy kezeljék ezt a krónikus betegséget, amely során az allergénekre, hideg levegőre, testmozgásra vagy érzelmi stresszhelyeztre a légzőrendszer hirtelen szűkülettel reagál.

1980 és 1994 között az asztma előfordulása Kanadában és az Egyesült Államokban 75 százalékkal nőtt. 2005-ben a Kanadai Statisztikai Hivatal szerint a 12 évesnél idősebb kanadaiak 8,3 százalékánál diagnosztizáltak asztmát. 2007-ben 3,4 millió alkalommal írták fel receptre a legnépszerűbb asztmagyógyszereket, ezek összesen közel 329 millió kanadai dollárba (mintegy 5,7 trilliárd Ft) kerültek, jelentette az IMS Canada. A legfrissebb adatok szerint világszerte 300 millió ember szenved asztmában, a becslések szerint ez a szám 2025-re 400 millióra emelkedik.

A kanadai kutatók szerint mind a tünetek, mind a diagnózisok az utóbbi időben gyakoribb előfordulása a betegség szélesebb körben való ismertsége miatt van, továbbá részben a gyógyszeripar új asztmagyógyszerekről szóló hirdetései is szerepet játszhatnak.

A tanulmányban 540, asztmával diagnosztizált embert egy vizsgálatsorozatnak vetettek alá, amelyekből kiderült, hogy harmaduk nem is szenved a betegségben. Az eredmények alapján a tudósok úgy becsülik, az asztmával diagnosztizált kandaiak kevesebb, mint felénél végezték el a légzésfunkciót mérő spirometriás vizsgálatot. Ez a vizsgálat az egyik leghatékonyabb az asztma és más légzőszervi betegségek kimutatásában, ám igen drága és időigényes.

A nem kielégítő vizsgálat „elfogadhatatlan”, írta Matthew Stanbrook, a CMAJ főszerkesztő-helyettese és Alan Kaplan, a Kanadai Családorvosok Szövetsége Légúti munkacsoportjának vezetője a folyóirat honlapján egy szerkesztőségi kommentárban. „Egy orvos, aki anélkül kezeli a magas vérnyomást, hogy megmérné azt, vagy a magas koleszterinszintet annak mérése nélkül, nem adja a tőle elvárt szabályszerű kezelést. Az asztma kezelése előzetes spirometriás vizsgálat nélkül nem különbözik ettől.”

Az orvosok megjegyezték, hogy az asztma tüneteinek csökkentésére adott inhalációs szteroidok összefüggésbe hozhatók a szürke- és zöldhályoggal, valamint a csontritkulással is. Továbbá, a kanadai Egészségügyi Minisztérium arra is figyelmeztet, hogy egyes asztmagyógyszerek szedése esetén megnő a halálozás kockázata.

Termékajánló:

Aromaterápiás melegpárásító, BWM401

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal