Fokhagyma, méz, joghurt: immunerősítők a konyhából
Sok olyan étel van, amely támogathatja az immunrendszerünket; lássunk ezek közül néhány olcsóbb, könnyen beszerezhetőt! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
Fokhagyma: a vírusölő
A fokhagymában például olyan hatóanyagok találhatóak, melyek megerősíthetik a szervezetünket a mikrobákkal szemben, ráadásul azokkal a mikrobákkal is felveszik a harcot, amelyek már bekerültek a testünkbe (így nemcsak megelőzésként érdemes rendszeresen fokhagymát enni, hanem akkor is, ha már betegek vagyunk).
A fokhagyma emellett bizonyos krónikus, gyulladásos betegségek tüneteit is enyhítheti, és a szív- és érrendszerünk egészségét is segít megőrizni, például azzal, hogy normalizálja a vérnyomásunkat és a koleszterinszintünket. Naponta egy-két gerezd fokhagymát érdemes elfogyasztani. Legyünk azonban óvatosak: a fokhagyma irritálhatja az érzékenyebb gyomrot, és gyomorégést is okozhat.
Méz, a védő pajzs
Szintén a hagyományos immunerősítő ételek közé tartozik a méz: nemcsak antioxidáns hatásai vannak, de véd a vírusok, baktériumok és gombák ellen, enyhíti a gyulladásokat és gyorsítja a beteg szövetek gyógyulását. Már akkor érezhetjük jótékony hatását, ha naponta egy-egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle. A méz emellett az emésztőrendszerünknek is jót tesz, külsőleg alkalmazva pedig nyugtatja, gyógyítja a gyulladt, irritált bőrt.
Gyömbér, az immunerősítő
Az erős aromájú gyömbért évezredek óta használják az életerő fokozására és az immunrendszer erősítésére. Antioxidáns, antiszeptikus, antibakteriális hatásai mellett a gyulladásokat is csökkenti, és olyan krónikus betegségek ellen is bevethető, mint a magas koleszterinszint. A gyömbért hagyományosan a gyomor gyógyítójának is tartják (nagyon hatékony például a hányinger csökkentésében), de torokfájás vagy nátha ellen is bevethető. Naponta kortyolgassunk el egy-két csésze gyömbérteát.
Zöld tea: antioxidáns
Ha a gyömbérteát nem találjuk annyira ízletesnek, egy másik itallal könnyedén "kiválthatjuk": a zöld tea ugyanis az egyik legjobb immunerősítő – számos más pozitív hatása mellett. A zöld teában található vegyületek, hatóanyagok védik a szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól, fokozzák az anyagcserét, megakadályozzák, hogy a testünkbe jutott mikrobák elszaporodjanak.
Az antioxidánsok pedig védenek a korai öregedés és a krónikus gyulladások hatásaival szemben. Számos kutatás bizonyította azt is, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti többek között a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatok, az agyvérzés, a csontritkulás vagy az ínybetegségek rizikóját. A zöld tea ráadásul élénkítő hatású és segíti a koncentrálást is. Érdemes tehát a napunkat egy csésze zöld teával indítani!
Joghurt: a belek jótevője
Meglepő módon, bizonyos szempontból a beleink is az immunrendszerünk részének tekinthetők: a bél található jótékony hatású baktériumok ugyanis védenek a betegséget okozó mikrobák ellen, megakadályozzák azok elszaporodását. A bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, illetve helyreállításához érdemes rendszeresen fermentált, probiotikumokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, például joghurtot.
A joghurt javítja az emésztésünket, gyorsítja a gyógyulást és enyhíti a fertőző betegségekkel összefüggő kellemetlen tüneteket. Egy másik, könnyen elérhető és kedvező árú, igen egészséges élelmiszer a savanyú káposzta. Igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma – például nagyon sok C-vitamin van benne, amely szintén támogatja az immunrendszerünket –, de jót tesz az emésztésünknek, a keringésünknek, és csökkenti a gyulladásokat is.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com