Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

6272520b87e84146978515.jpg

Gyógymódok / Betegségek és diéták Fogyókúra tavasszal: ez a diéta segíthet lefogyni

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A túlsúlytól is segít megszabadulni és többek között a puffadás, hasmenés és székrekedés leküzdésében is megoldást jelenthet a bélflóra helyreállítása. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit is jelent ez pontosan.

Táplálkozásunk és a mikrobiom

Ha az étrendünkben túlnyomó részt gyorsan felszívódó szénhidrátok és magas zsírtartalmú élelmiszerek szerepelnek, kevés rostot fogyasztunk, akkor előbb vagy utóbb érezni fogjuk, hogy szűkebbek a ruháink, és a mérleg is elárulja, hogy bizony felszedtünk néhány plusz kilót. A nem megfelelően összeállított étrend azonban nemcsak az elhízás miatt, hanem a mikrobiom egészsége szempontjából is kockázatot jelent.

A mikrobiom minden embernél egyedi, a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége. Többségük - kb. 2000 baktériumfaj - a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, az immunrendszer működésében.
Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a bél mikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Ha nem jut a mikrobiom tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztő-bél szindróma alakulhat ki. Táplálkozásunkkal tehát befolyásolni lehet, meg tudjuk változtatni a mikrobiom összetételét.

A mikrobiom baktériumat is táplálni kell

· A mikrobiom diéta során lényegében a bélflóra helyreállítására törekszünk. Ennek érdekében kerüljük a feldolgozott szénhidrátok és a tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztását.
· Javasolt a vörös húsok és az alkohol fogyasztásának a minimalizálása.
· Lényeges a napi rutin, a rendszeres étkezés, ügyelve az ajánlott napi rostmennyiségre, az omega-3 zsírsavak fogyasztása – lehetőleg heti 2-3 alkalommal szerepeljen tengeri hal az étrendben, ill. javasolt az olívaolaj, repceolaj, lenolaj használata.
· A rendszeres testmozgás a bélflóra egészségére is jó hatással van, emellett a probiotikumok alkalmazása is segíthet a mikrobiom összetételét kedvezően befolyásolni.

Mikor forduljon orvoshoz?

A mikrobiom diéta segítségével a túlsúlytól is megszabadulhat és a kellemetlen panaszai is megszűnhetnek. A diéta azonban nem csak emiatt lényeges. Az elhízás mellett a bélbaktériumok összetétele hatással van az idegrendszer működésére (bél-agy tengely) is, de szerepet játszhat többek közt a gyulladásos bélbetegségek, allergiák, immunbetegségek és IBS kialakulásában is.

Amennyiben tehát a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor mindenképp javasolt a kivizsgálás! Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak – például kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), vagy laktóz intolerancia – amelyek orvosi kezelést igényelnek. A bélflóra egészségének helyreállításához ilyenkor - az étrendi változtatások mellett - célzott gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.
Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal