Gyomorfájásra, meghűlésre vesse be a fahéjat!
A fahéj elsősorban fűszerként ismert, a népi gyógyászat azonban számos jótékony hatása miatt előszeretettek használja. Mutatjuk, mennyi mindenben segíthet a fahéj! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
A kasszia, kayu manis, karuvapatta neveken is ismert fahéjfa kérgének felhasználása visszanyúlik az Ókorba, sőt, a Biblia is számos helyen említi.
Az értékes fakéreg
A fahéj eredetileg távol-keleti főleg Kínában, Indiában, Sri Lankán, Vietnámban, és a környező szigetvilágban, valamint Kelet-Afrikában is - Tanzániában, Madagaszkár szigetén - őshonos. Népszerűsége miatt ma már iparszerűen is termesztett fafajta.
A babérfélék családjába tartozó fa akár 10-15 m-re is megnő, valódi értéke a fa ágainak a kérgében rejlik. Az ágairól lefejtett kéreg, a fakéreg képezi a felhasználás alapját, magát a fahéj tekercset. Bőségesen tartalmaz illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéj aldehidet.
Mire jó a fahéj?
A fahéjt főként fűszerként ismerjük - természetesen, nemcsak nálunk, hanem az egész világon közkedvelt ízesítő. Az indiai, a török és az arab konyha is előszeretettel használja : nem csupán édes ételek, mártások és sütemények, hanem sós fogások és húsok fűszerezésére is. Az őrölt fahéj a mézeskalács, az almás lepény, a rétes, a fánk, a rizsételek, és a tejjel készülő ételek fűszerezésére haszálhatjuk, egészben pedig kompótok, befőttek, gyümölcslevesek és forralt bor készítésénél alkalmazhatjuk.
Gyógyászati felhasználása is sokrétű: a megfázás és emésztőrendszeri problémák hatékony gyógyítója lehet, ha teát készítünk belőle. Sőt, újabb kutatások szerint vegyületei hasznosak lehetnek a cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, valamint néhány idegrendszeri eredetű betegségben, mint az SM (sclerosis multiplex) és az Alzheimer-kór.
Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com