Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

63ce68d516230568994562.jpg

Hány mérés után beszélhetünk magas vérnyomásról? Az orvos elmondja

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Mit jelent, ha egyszeri vérnyomásmérés során magas értékeket tapasztalunk? Hány mérés után születik meg a magasvérnyomás betegség diagnózisa? Problémát jelent-e, ha csak az egyik érték magasabb? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Mi tekinthető normális és magas vérnyomásnak?

A vérnyomásértékek fokozatokba rendezhetők.

Optimális vérnyomás: <120 és <80
Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90

Néha kiugró értékeket mérek: az már magas vérnyomás?

Mindenkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer magasabb vérnyomást mér – ezt sokféle természetes ok, például izgalom, koffeinfogyasztás indokolhatja. Ha azonban többszöri mérés alkalmával (térben és időben elkülönülten 3 alkalom számít) is 140/90 Hgmm-s vagy ennél magasabb vérnyomás értéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásrólbeszélünk. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és kezelés beállítása miatt. Ez utóbbival olyan súlyos szövődmények előzhetők meg, mint például a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség.

Egyedül a jelentősen magas vérnyomásérték veszélyes?

Nem csak a nagyon magas vérnyomással kell foglalkozni, az enyhén emelkedett értékeknél is szükséges lehet a vizsgálat. A kezelés elrendelésénél számos tényezőt, rizikófaktort kell figyelembe venni, például a szülők magasvérnyomás betegségét és koszorúér betegségét, a meglévő cukorbetegséget, magas vérzsírszintet, elhízást, vesebetegségeket, és azt is, hogy esetleg okozott-e már a magas vérnyomás szövődményeket. Ilyen szövődmény lehet a látóideghártya ereinek betegsége, a láb ereinek betegsége, a szív-érrendszeri-, a vese- és agyi erek betegségei következtében létrejött károsodások.

Probléma, ha csak az egyik érték magas?

Előfordulhat, hogy a mérésnél csak az első, ún. szisztolés érték lesz magasabb. Ez az izolált szisztolés hipertónia, ami főként érelmeszesedés esetén fordul elő, jellemzően idősebbeknél. A fiatalabbaknál ritka jelenséget tipikusan a tartós stressz okozhatja, de ebben az esetben is kivizsgálást igényel, ugyanis növelheti a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező súlyos események kockázatát.

Jóval ritkábban fordul elő, hogy a második érték a magasabb a normálisnál, ennek a jelenségnek még nem is ismert a pontos oka. Azonban legalább olyan komolyan kell venni, mint az izolált szisztolés hipertóniát, ugyanis ez is növeli a szív-érrendszeri események rizikóját, különösen a stroke-ét.

Elég-e csupán vérnyomásméréssel vizsgálni a magas vérnyomást?

- Tévedés lenne azt gondolni, hogy a kivizsgálás csak a rendelői vérnyomásmérésre szorítkozik. Ezen túl ugyanis szükség van laborvizsgálatokra, EKG-re, esetleg 24 órás vérnyomásmérésre, és további kiegészítő vizsgálatokra, hogy felmérhető legyen a szervezet állapota és kiderüljön a magas vérnyomás oka – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Mindenkinél a 120/80 Hgmm elérése a cél?

A célértékek meghatározása mindig az adott személy állapotához igazodik, van, akinél lehetetlen lenne elérni a 120/81 Hgmm-t, de ez nem is feltétlenül szükséges. Nemzetközi szervezetek és a Magyar Hypertonia Társaság is hangsúlyozza, hogy az ajánlásokat rugalmasan, a betegre adaptálva kell alkalmazni. A cél az, hogy a pontos diagnózisra épülő kezelés tartósan biztonságos szinten tartsa a vérnyomást. A megállapított célértékeket, az optimális életmódot és az esetleg rendelt gyógyszereket rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.
(www.kardiokozpont.hu)

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal