Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

63e8ddb3c31ce593192213.jpg

Hogyan kell böjtkúrát tartani? Ez történik a testtel a böjt alatt

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Milyen hatással van az időszakos böjtölés a testünkre és az elménkre? Lehet vele fogyni? Ajánlott diéta idején a böjt? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Már az időszakos böjt a vallási színezetét elveszítette, és helyette az egészséges életmód, valamint a diéta részévé vált.

Böjti ételek

Ha méregtelenítés, diéta miatt böjtölünk, dönthetünk a beöntés, valamint a vizelet- és hashajtó készítmények, gyógyteák fogyasztása, mérsékelt fizikai aktivitású tornák, jógagyakorlatok, masszázsok mellett is. Fontos azonban, hogy előtte konzultáljunk a háziorvosunkkal!
Az időszakos böjt esetében a böjt ciklikusan ismétlődik, alkalmanként 12-16 (maximum 24) órán át áll fenn. Összességében a szervezet szükségletének megfelelő tápanyag- és energia-bevitel biztosított – az éhezésre jellemző élettani hatások nem, vagy csak részlegesen alakulnak ki.

Az időszakos böjtök elméletileg korlátlan ideig fenntarthatóak.

Élettanilag eltér a teljes és az időszakos böjtök hatása is. A teljes böjt esetében csak folyadékpótlás (víz) történik, nincs semmilyen tápanyagbevitel, a szervezet gyakorlatilag éhezik. Az időszakos böjtök esetében kis mennyiségű, általában jellemzően szénhidráttartalmú böjti ételek (zöldség, gyümölcs, gabonatermék) fogyaszthatók. Élettani szempontból a ketogén étrend az időszakos böjtök egyfajta speciális esetének is tekinthető, mert jellemzően egy böjtre jellemző anyagcsere-állapotot tart fenn.Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal