Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

6242cefa7dd37450287533.jpg

Hogyan kell újraéleszteni? Ezt tegye, ha valakinek leállt a szíve

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Mellkasi nyomás, bal karba sugárzó fájdalom, hátfájás, légszomj, hányinger, verejtékezés – ez a szívinfarktus 6 legjellemzőbb tünete. De ha ezeket érezzük, már baj van. Mihez kezdjünk? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


Először is hagyjuk abba, amit csinálunk: álljunk félre az autóval az úton, tegyük le azt, ami a kezünk ügyében van, és azonnal hívjunk mentőt, vagyis a 104-et. Minél hosszabb idő telik el ugyanis a hezitálással, annál nagyobb szívizom-terület hal el. Arra pedig kevés az esélyünk, hogy később pont egy olyan ember mellett esünk össze, aki újra tud minket éleszteni.
Mit tegyünk, ha valakinek leáll a szíve?
Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. A befújást elhagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval.

A műveletet addig végezzük, amíg meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.
Melegfronttal jön az infarktus?
Hol lehet megtanulni az újraélesztést?

A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett Szívünk Napja rendezvényen a résztvevők a helyes újraélesztést is megtanulhatták, de egy elsősegély tanfolyamon vagy a mentőszolgálat internetes videójából bárki elsajátíthatja. És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

1. Helyezze egymásra a két kezét.
2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.
3. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – percenként kb. százszor.


Szívünk karbantartói
Q10 koenzim
Szervezetünk maga is képes előállítani, de a szükséges mennyiség 50 éves kor körül már a fiatalkori szint felére esik vissza. A szív izmai kimondottan igénylik ezt a tápanyagot és számos kutatás mutatta ki előnyös hatását.
Omega-3
A telítetlen zsírsavak, mint amilyen az Omega-3, segítenek az egészséges koleszterinszint elérésében, megtartásában. Rendszeres szedéssel a szívroham, a stroke, illetve általában a gyulladások kialakulásának kockázatát csökkenti.
B-vitaminok
A B-vitamin-család nemcsak az idegrendszer, hanem a szív biokémiai folyamataiban is jelentős szerepet játszik, emellett a koleszterinszint normalizálásában is meghatározó.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal