Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

655e0fe058af7562986621.jpg

Hogyan segítheti a kávé a szív egészségét, és mennyit érdemes inni?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

Ausztrál tudósok érdekes összefüggéseket állapítottak meg a kávéval kapcsolatban. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Egy ausztrál tudósok által elvégzett kutatás szerint napi két-három csésze kávé elfogyasztása komoly segítséget jelenthet a szervezetnek: az ital képes lehet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és a korai halálozás kockázatát. Ehhez ráadásul, nem muszáj rendes kávét inni, az instant változat, sőt, a koffeinmentes is jó.

A kutatók szerint a kávébabban található anyagok fejtik ki hatásukat a szívre, nem pedig a koffein.
A kutatásban 450 ezer önkéntes vett részt, akiknek 12 éven keresztül figyelték a táplálkozási -és kávézási szokásait. Az alanyok mind 40 év felettiek voltak, és ismert, dokumentált szív-és érrendszeri betegsége senkinek sem volt. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik kávét isznak, kisebb eséllyel alakul ki szív-és érrendszeri betegség. A halálozás kockázata azoknál csökkent a legnagyobb mértékben, akik naponta 2-3 csésze őrölt, koffeinmentes vagy instant kávét ittak. Akik pedig napi 1-5 csésze őrölt vagy instant kávét fogyasztották, kisebb eséllyel alakult ki szívritmuszavar. Ebben az esetben a koffeinmentes kávé nem fejtett ki védőhatást a kutatók szerint.

Egy magyar kutatás is hasonló eredményekre jutott

Korábban nagyon hasonló eredményre jutott egy magyar kutatás is, amelynek az volt a fő megállapítása, hogy kevésbé fenyegetheti a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ezzel összefüggő idő előtti halálozás azokat, akik rendszeresen, de kisebb mennyiségben kávéznak. Dr. Simon Judit és kollégái összesen 470 000 felnőttől gyűjtött adatokat elemeztek. Az adatokat az U.K. Biobank biztosította. Ez a kezdeményezés közel félmillió, 40 és 69 év közötti férfi és nő orvosi adatait és életmódjának részleteit tartalmazza, és a világ szinte minden kutatója számára hozzáférhető. A vizsgált személyeknek nem volt diagnosztizált szívbetegsége, átlagéletkoruk 56 év volt, és közel másfél évtizedig követték őket.

Mértékletes kávézás: mérhetően csökkent a szív- és érrendszeri rizikó

A kávét nem fogyasztókkal összehasonlítva a kis, illetve közepes mennyiséget kávézók esetében a halálozás rizikója 12%-kal, a stroke kockázata 21 százalékkal, a súlyos, halálos szívbetegségek rizikója pedig 17 százalékkal csökkent. Ezek az arányok akkor is változatlanok maradtak, ha más, a kardiovaszkuláris egészséget befolyásoló tényezőket (pl. az életkort, a nemet, a dohányzást, a vérnyomást, a fizikai aktivitást, az étrendet stb.) is figyelembe vettek.

A rendszeresen kávézóknak jobban működik a szíve

Emellett mintegy 31 000 ember szívéről készült MRI-felvételeket is vizsgáltak, s a vizsgálatban részt vevőket átlagosan 11 évig követték (ezalatt az idő alatt több felvétel is készült róluk). A felvételeken a szív struktúrájában, funkciójában a kávéfogyasztás hatására bekövetkező eltéréseket keresték. Úgy találták, hogy aki rendszeresen kávézik, annak a szíve egészségesebb és hatékonyabban, jobban működik.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal