Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

621e33d71ade4066472380.jpg

Így vethet véget a folytonos nassolni akarásnak rezisztens keményítőkkel

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Hallott már a rezisztens keményítőről? Akár egy egyszerű konyhatechnológia trükkel is átváltoztathatók, hasznosabbá változtathatók a megszokott köreteink. -  olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Állatoknál végzett laboratóriumi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy kalóriaszegény diétát tartva kétszer olyan sokáig élhetünk, azokkal összehasonlítva, akik a kalóriabevitelére nem figyelnek oda tudatosan.

Egy 2 év adatait felölelő tanulmányban (CALERIE), az energiabevitel csökkentésének hosszú távú hatásait vizsgálták. Ez 200, egészséges testtömeg-indexszel rendelkező embert (21 és 50 év közöttiek) értékelve kimutatta, hogy mérhetően csökkent a koleszterinszint és vérnyomás emelkedésének rizikója a kutatásban részt vevők körében.

A szükségtelen nassolás megakadályozható

A túlzott kalóriabevitelt és ezzel a szükségtelen nassolást kivédheti azzal, ha olyan ételeket fogyaszt, melyek megnövelik jóllakottság érzetét - ilyenek például a rezisztens keményítők is.

Rezisztens keményítő, és a velejáró előnyök

A keményítők szénhidrátok, amiket a szervezet könnyen képes lebontani cukrokká, majd ezeket energia termelésére használja fel. Több növényi élelmiszerben megtalálhatók, így például a burgonyában, rizsben, kukoricában.

Ezzel szemben a rezisztens keményítők részben vagy egészben áthaladnak az emésztőrendszeren, így a szervezet nem tudja ezeket lebontani az energiatermelési folyamatokhoz. A rezisztens keméynítők étrendbe illesztése számos emésztéssel kapcsolatos előnyökkel járhat. A rezisztens keményítő nemcsak a pluszkilók leadásában segíthet, de segíthet a súlygyarapodással járó betegségek ellensúlyozásában is. A rezisztens keményítő kétféle módon erősíti a bélrendszer egészségét: táplálja a jótékony bélbaktériumokat, növeli a számukat a szervezetben, valamint megnöveli a rövid láncú zsírsavak, például az ecetsav, propionsav vagy vajsav, más néven butirát termelődését, amik energiaforrásként állnak rendelkezésre a vastagbél számára. A butirát amellett, hogy nem emeli az inzulinszintet, javítja a bélfal épségét, megkönnyíti a székelést, így mérséklődnek az emésztési panaszok.

A rezisztens keményítők típusai

A rezisztens keményítő hasznos lehet, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott élelmiszerben rendkívül kevés van belőle. Mértékük attól is függ, hogy milyen módon vannak elkészítve, vagy mikor vannak elfogyasztva. Ennek megfelelően a rezisztens keméynítők 5 típusba sorolhatók:

1-es típusú rezisztens keményítő: az illető nem tudja fizikailag megemészteni az adott rostot vagy magát a keményítőt. Ilyen van a hüvelyesekben, magvakban, sok gabonában.
2-es típusú rezisztens keményítő: gyakrabban fordul elő a nyers élelmiszerekben. Például a kissé éretlen banánban magasabb a 2-es típusú rezisztens keményítő, mint a teljesen érett banánban.
3-as típusú rezisztens keményítő: ez rendkívül ellenálló keményítő, mely a keményítőt tartalmazó élelmiszerek melegítése majd hűtése során képződik. Azaz ha például a főtt rizst hagyjuk kihűlni főzés után, akkor a keményítők egy része meglehetősen ellenállóvá válik.
4-es típusú rezisztens keményítő: a keményítő mesterségesen feldolgozott és módosított formái.
5-ös típusú rezisztens keményítő: egyfajta zsírhoz kötődve megváltozik a szerkezete, és egyben ellenállóbbá válik az emésztéssel szemben.

A rezisztens keményítők egészségügyi előnyei

Az emésztetlen keményítők megérkeznek a vastagbélbe, elkezdik táplálni az ott jelen lévő jótékony baktériumokat. Az így lebontott keményítőknek (ún. butirát) fontos szerepe van a vastagbélben esetlegesen jelentkező gyulladások esélyének csökkentésében. A következő bélrendszert érintő problémákban lehet előnyös a butirát:
székrekedés
hasmenés
Chron-betegség
fekélyes vastagbélgyulladás
gyulladásos vastagbélrák
divertikulitisz


Azonban ezen előnyös hatás kétséget kizáró bizonyítására további vizsgálatokra van szükség.
Túl gyakori puffadás - a gyomordaganat egyik korai tünete is lehet a felfúvófás
Cukorbetegeknél is pozitív hatással bírhat

Két tanulmány is növekedett inzulin-érzékenységet állapított meg a rezisztens keményítőt fogyasztók körében, ami azt jelenti, hogy kevesebb inzulin szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Az egyik a túlsúlyos vagy elhízott férfiaknál számolt be számottevő pozitív hatásról, a másik, 2016-os kutatás pedig a nőknél is hasonló eredményeket mutatott.

A telítettség érzését növeli

Egy 2017-es tanulmány azt állapította meg, hogy ha egy túlsúlyos, de egészséges ember 6 héten át napi 30 g rezisztens keményítőt fogyaszt, csökken az éhséget okozó hormonok mennyisége a szervezetében. Ez a hosszabb ideig fennálló jóllakottság érzet megakadályozhatja a szükségtelen nassolást illetve a felesleges kalória-bevitelt, ezáltal is elősegítve a fogyást.
Magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek
kukoricapehely
puffasztott búza
gabonafélék
zab
műzli
burgonyaszirom
nyers banán
fehér bab
lencse
rizs


Mindenféle jótékony hatását figyelembe véve azonban óvakodni kell a rezisztens keményítőt tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztásától, ugyanis mellékhatásként puffadás jelentkezhet, illletve az adott keményítőre érzékenyek allergiás reakciókat tapasztalhatnak.

Dr. Szabó Linda
gyógyszerész
Forrás: MedicalNewsToday

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay.com

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal