Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

651d3893bee9d957690149.jpg

Ilyen hatással lehet a méz a vércukor- és a koleszterinszintre

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Születés Kutatás Érdekesség

A mézfogyasztással kapcsolatban izgalmas eredményekre jutottak kanadai tudósok. - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi csoportjában egy mézfogyasztással kapcsolatos kutatásra hívta fel a figyelmet. A bejegyzésből kiderült, hogy a mézfogyasztás javíthat kulcsfontosságú anyagcsere-mutatókat, köztük a vércukor- és a koleszterinszinttel. Erről jelent meg egy metaanalízis (korábbi vizsgálatok előre meghatározott szempontok szerinti közös értékelése) a Nutrition Reviews szaklap 11. 16-i számában a kanadai Torontoi Egyetem kutatóitól.

"A méz magas (kb. 80%-os, zömmel fruktóz és glükóz, azaz gyümölcs- és szőlőcukor) cukortartalma ellenére a tanulmány megállapította, hogy a mézben található egyéb bioaktív anyagok valószínűleg szív- és érrendszeri vonatkozású anyagcsere-előnyökkel járnak a fogyasztók számára.
A mézben találhatóak a széles körben ismert fenti cukrokon kívül ritka cukrok is (kb. 14%-os arányban), amelyekről kimutatták, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú glikémiás eredményeket megváltoztatják.

Az eredetileg azonosított 809 korábbi vizsgálatból a kutatók 18 kontrollos vizsgálatot használtak fel végső elemzésükhöz, amelyben összesen 1105 résztvevőből szerepelt.

Összességében a méz fogyasztása mellett csökkent az összkoleszterin-, a „rossz” koleszterin- és az éhomi trigliceridszint, valamint nőtt a „jó” koleszterinszint. Ezen felül a méz fogyasztása növelte az IL-6 és a TNF-alfa szintet. A méz egyéb jótékony hatásairól nem számoltak be. A kutatók azt találták, hogy a méz virágforrása és feldolgozási módja hatással volt a méz egészségügyi hatásaira. Például az akácméz, a vöröshere méz és a nyers méz különösen kedvező hatásokat mutatott." - olvasható a posztban.

Hivatkozás: Amna Ahmed, Zujaja Tul-Noor, Danielle Lee, et al: Effect of honey on cardiometabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis, Nutrition Reviews, 2022;, nuac086.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal