Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5af8589821e85.png

Javuló iskolai teljesítmény és a rendszeres sport

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Javítja az iskolai teljesítményt a rendszeres sport! Lényeges összefüggés tapasztalható a sport rendszeressége és az osztályzatok között - áll a skót Dundee Egyetem tanulmányában. Különösen a lányok természettudományos tantárgyakban mutatott teljesítménye javult a mozgással  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


A kutatók csaknem ötezer 11 évesnél vizsgálták egy héten át a testi aktivitás mértékét. Ezután összehasonlították a résztvevők teljesítményét tizenegy, tizenhárom és tizenhat éves korukban angol, matematika és természettudományos tantárgyakban.

Azok a tinik, akik már 11 éves korukban viszonylag sokat sportoltak, mindhárom tantárgyban jobb jegyeket kaptak minden életkorban, mint a kevésbé aktívak. Tizenhat éves korig az osztályzatok a sportolás mértékével arányosan javultak.

Ráadásul az is kiderült, hogy annál jobb a teljesítmény, minél korábban kezdenek el sportolni a tanulók. A fiúknál napi 17 perces mozgás már eredménnyel jár, a lányoknál pedig tizenkét perc is elég.

A lányok esetében a mozgás hatása kiváltképpen a természettudományos tárgyakban mutatkozott meg. "Ez fontos eredmény, különösen a brit és európai aktuális politika fényében, amely támogatni kívánja a nők természettudományokban való jelenlétét" - vélik a British Journal of Sports Medicine című lap weboldalán megjelent tanulmány szerzői.

A tudósok a diákok edzettségének kiértékelésekor a sporton kívül egyéb tényezőket is figyelembe vettek, például, hogy anyjuk a terhesség ideje alatt dohányzott-e, a baba megfelelő súllyal született-e és a gyermek eljutott-e már a pubertáskorba. A kutatásban résztvevők gazdasági és szociális hátterét is tekintetbe vették.


 
Forrás: www.egeszsegkalauz.hu
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal