Kevés szénhidrát - égészséges máj
Az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők szervezete sokkal inkább támaszkodik a máj által elégetett zsír energiájára, mint az alacsony kalóriaszámú diétán lévőké - állítják a UT Dél-nyugati Egészségügyi Központ tudósai.
A 'Hepatology' című szaklapban publikált tanulmányuk adatai szerint a felfedezés kihathat a túlsúly és az azzal együtt járó betegségek-cukorbaj, inzulin rezisztancia és nem alkoholos eredetű zsírmáj-kezelésére.
"A gyógyszeres kezelés helyett lehet, hogy a jövőben megfelelő étrenddel nemcsak kezelni tudjuk ezeket a betegségeket, de megelőzni is" - nyilatkozta Dr. Jeffrey Browning, a kutatás vezetője.
A kutatás során az alacsony kalóriaszámú diétán lévők 2.3 kilogrammot vesztettek súlyukból két hét alatt, míg a szénhidrátszegény étrendet követők 4.3 kilogrammot.
A glükóz a cukor egyik formája, és a különböző zsírokhoz hasonlóan a szervezetet látja el energiával. Mindkét tápanyag kiválasztása a májban történik, és innen jut el a szervezet különböző részeibe. A glükóz laktátból, aminosavakból és glicerolból választódik ki.
Hogy megtudják, melyik fogyókúrás módszer van leginkább hatással a glükóztermelésre és kiválasztásra, a kutatók 14 túlsúlyos és elhízott felnőttet kértek meg, hogy kövessenek egy általuk kiválasztott diétát.
Az eredmények szerint a különböző étrendek teljesen egyéni módon befolyásolták a glükóz metabolizmust. Az alacsony kalóriatartalmú étrenden lévő résztvevők esetében például a szervezet a szükséges glükóz 40 százalékát a májban tárolt glikogénből állította elő. A szénhidrátszegény étrendet követőknél ez az arány csak 20 százalék volt. Esetükben a szervezet inkább a májzsírt égetett a szükséges energiamennyiség létrehozásáért.
Ez a felfedezés azért fontos különösen, mert a lerakódott nagymennyiségű zsír a májban nem alkoholos eredetű zsírmájat hozhat létre, ami a nyugati országok egyik leggyakoribb májbetegsége. A betegség szoros összefüggésben van az inzulin rezisztancia, a cukorbaj, valamint a kóros elhízás kialakulásával, ami májgyulladáshoz, cirrózishoz és májrákhoz vezethet.
Forrás: MediPress