Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

63c6c1172d221913870165.jpg

Kiderült, miért olyan ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
 

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre:

"Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – kutatások a csokoládék új, csökkentett zsírtartalmú generációja irányában

Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás."

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: Pixabay

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

5a7af4605b9c5.jpg

A terhesség egyértelmű jelei

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal